«Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ΤΕΒΑ θα στηρίξουμε ακόμα 3.300 συμπολίτες μας στο Κιλκίς»

Συνολικά 3.882 άποροι κάτοικοι του Κιλκίς έλαβαν βοήθεια και ωφελήθηκαν από τις δράσεις του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ), που υλοποίησε τα προηγούμενα δυο χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνέντευξη για τα αποτελέσματα υλοποίησης των δράσεων του ΤΕΒΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Κιλκίς, αλλά και για τις νέες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε αναλυτικά τα στοιχεία του προγράμματος, που συνιστά και τη μεγαλύτερη παρέμβαση αλληλεγγύης υπέρ των άπορων πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, στο νομό Κιλκίς, «συνολικά 3.882 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν με περισσότερους από 175 τόνους τροφίμων και 37 τόνους βασικής υλικής συνδρομής, συνολικού προϋπολογισμού 787.000 ευρώ. Κάθε οικογένεια έλαβε τρόφιμα, βρεφική τροφή και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας, ενώ παράλληλα παρείχαμε και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προϋπολογισμού».

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, το αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια και οι τοπικοί φορεία θα υλοποιήσουν ακόμα περισσότερες δράσεις υποστήριξης των οικογενειών, των παιδιών και των ευάλωτων πολιτών όπως:

-Ημερίδες από ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

-Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για εξειδικευμένες συμβουλές από επιστημονικό προσωπικό.

-Λειτουργία Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης, ειδικά εξοπλισμένης και στελεχωμένης με ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

-Κοινωνικά Φροντιστήρια και Ενισχυτική Διδασκαλία για παιδιά και ενηλίκους.

-Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Δράσεις Δημιουργικής Απασχόλησης.

«Η κρίση και η γενικότερη παρακμή που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, διαμόρφωσαν ένα νέο περιβάλλον, δημιούργησαν νέες προκλήσεις και ζητήματα, τα οποία είχαν ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναλάβαμε μια πολιτική και ηθική δέσμευση: να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, να μην εγκαταλείψουμε κανέναν συνάνθρωπό μας στη μοίρα του. Αυτή τη δέσμευση, την τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε, όσο υπάρχει ανάγκη, όσο υπάρχουν ευάλωτοι και αδύναμοι συμπολίτες μας, που μας χρειάζονται δίπλα τους», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία των τοπικών φορέων (Δήμοι Κιλκίς και Παιονίας, ΚΕΔ Κιλκίς) και κοινωνικών εταίρων (Ιερές Μητροπόλεις, Κοινωνικές Οργανώσεις, Εθελοντές), τα προηγούμενα δυο χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη στην Ελλάδα να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα για τους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. «Τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης έφτασαν γρήγορα και σωστά σε εκείνους που τα χρειάζονταν σε όλες τις περιοχές, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε κυριολεκτικά να λειτουργήσουμε πέρα από τις δυνατότητές μας, όμως σε κάθε στάδιο καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντήσαμε», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανακοινώνοντας την έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος ΤΕΒΑ (δεύτερη φάση) στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Ξεκινάμε τη δεύτερη φάση του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, στους συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ειδικά στο Κιλκίς θα υποστηρίξουμε 3.312 αδύναμους συμπολίτες μας με 200 τόνους τροφίμων και 58 τόνους βασικής υλικής συνδρομής. Ένας και μόνο ένας, είναι ο στόχος μας και σε αυτή τη δεύτερη φάση του Προγράμματος ΤΕΒΑ:

-Να αξιοποιήσουμε γρήγορα και σωστά τους πόρους που εξασφαλίσαμε.

-Να φτάσει άμεσα η βοήθεια σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

-Να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ του προγράμματος».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

-Εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία οχτώ «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων Αστέγων.

-Χρηματοδοτούμε επτά δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες, γυναίκες και παιδιά.

-Δημιουργούμε 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Στηρίζουμε και ενισχύουμε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία.

-Υποστηρίζουμε 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

-Ξεκινήσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, την Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.

-Χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή του κτιρίου για τα παιδιά με σύνδρομο down.

-Ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις σε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά με αναπηρία.

-Υποστηρίζουμε τη «Σχολή Γονέων» και το «Κέντρο Θηλασμού».

-Υποστηρίζουμε προγράμματα επανένταξης πρώην κρατουμένων.

-Είμαστε στην πρώτη γραμμή στην εκστρατεία ενημέρωσης για την Υιοθεσία, αλλά και στην εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε, δίνει και θα συνεχίσει και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, να δίνει στην πράξη απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Απαντήσεις πειστικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Απαντήσεις που έχουν το στοιχείο της ελπίδας. Της ελπίδας πως δεν είναι η σημερινή κατάσταση ο κανόνας. Της ελπίδας ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να βγούμε οριστικά από την κρίση. Πάντα με συνεργασία, πάντα με συνεννόηση, πάντα με πολλή δουλειά θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για μια Περιφέρεια σύγχρονη και ανθρώπινη. Για μια Περιφέρεια που θα αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση. Για την Κεντρική Μακεδονία που θα παρέχει πραγματικές ευκαιρίες και αληθινή σιγουριά σε όλους τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Παύλος Θωμαΐδης και Μιχαλία Καραμισάκη.