Ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο Παρίσι, με τίτλο «Ελλάδα: Στρατηγικός Παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται» ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με θέμα τις Υποδομές και τα Δημόσια Έργα.

Στην εκδήλωση, παρουσία Υπουργών και Αξιωματούχων της Ελλάδας και της Γαλλίας, αλλά και Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τον κομβικό ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά των Περιφερειών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το 87% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνεται σε έργα υποδομών, ενώ το 30% των δημοσίων δαπανών και το 60% των δημοσίων επενδύσεων πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες στην Ελλάδα».

«Η συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται το συνέδριο, είναι για την χώρα μου ξεχωριστή. Η Ελλάδα από τις 7 Ιουλίου έχει γυρίσει σελίδα μετά από μία πολυετή, επώδυνη και πολυεπίπεδη κρίση, που δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και πολιτική και κοινωνική. Για να βγούμε από την κρίση δώσαμε δύσκολες και κρίσιμες μάχες σε τεντωμένο σκοινί. Και δεν ξεχνάμε πως σε όλη αυτή την διαδρομή, είχαμε πάντα στο πλευρό μας τη διαχρονική φίλη και σύμμαχο της χώρας μας, τη Γαλλία, που καμία στιγμή δεν σταμάτησε να πιστεύει στις δυνατότητες της χώρας μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο ρόλο των Περιφερειών στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εξήγησε ότι «στην κρίση που βιώσαμε, οι Περιφέρειες λειτούργησαν ως ένας σημαντικός βραχίονας ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τους πολίτες. Με έργα που κράτησαν την οικονομία ζωντανή. Με κίνητρα για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της επιχειρηματικότητας. Με εκσυγχρονισμό των υποδομών. Με εκτόξευση των απορροφήσεων των πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Και σήμερα, μπορούμε πλέον να κοιτάζουμε μπροστά, με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση πατώντας σταθερά στα πόδια μας. Η Ελλάδα από ‘επενδυτική έρημος’ μετατρέπεται σε νέα ‘γη της επαγγελίας’. Σε ολόκληρη τη χώρα, σειρά από μεγάλα ή και πολύ μεγάλα επενδυτικά projects, σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Περιφερειών, είτε ξεκίνησαν, είτε ξεκινούν το επόμενο διάστημα».

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε αναφορά «σε μια νέα εποχή όπου οι Περιφέρειες καλούμαστε να παίξουμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι για να συγκρατήσουμε και να απορροφήσουμε κοινωνικούς κραδασμούς και αναταράξεις αλλά για να γίνουμε η ατμομηχανή της ανάπτυξης με επίκεντρο τις υποδομές και τα δημόσια έργα. Η Ελλάδα εναρμονίζεται με τη σύγχρονη τάση σε όλη την Ευρώπη, σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Οι Περιφέρειες, με πολιτικές που διαμορφώνονται και υλοποιούνται από κάτω προς τα πάνω, με σχεδιασμό των έργων και των δράσεων μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, με εξειδικευμένη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, με διοικητική και γεωγραφική εγγύτητα στην υλοποίηση των έργων, αποτελούν φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας».

Ο κ. Τζιτζικώστας περιγράφοντας τον κεντρικό στόχο των Περιφερειών της Ελλάδας, τόνισε ότι αυτός είναι να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

«Οι τομείς στους οποίους οι Περιφέρειες έχουν ευθύνη, καλύπτουν ολόκληρο τόσο το αναπτυξιακό, όσο και το κοινωνικό φάσμα. Από έργα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τις λιμενικές υποδομές και τις μαρίνες, τον ηλεκτροφωτισμό, την ενέργεια και το δίκτυο φυσικού αερίου, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, την εφοδιαστική αλυσίδα και την αγροδιατροφή, μέχρι τις υποδομές εκπαίδευσης και αθλητισμού, τα νοσοκομεία και τα σχολεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον πολιτισμό», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επίσης σημείωσε ότι στην Κεντρική Μακεδονία περισσότερα από 1.000 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και το ίδιο ισχύει στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, που την καθιστούν ελκυστική Περιφέρεια για επενδύσεις.

«Η Ελλάδα αλλάζει γιατί εμπιστεύεται πλέον τις Περιφέρειες. Οι Περιφέρειες έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας, γιατί έχουμε εμπειρία και γνώση, γιατί ξέρουμε να τρέχουμε με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς καθυστερήσεις, γιατί διαθέτουμε one stop shops που περιορίζουν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Θέλουμε αυτό το νέο ξεκίνημα να στηριχθεί από υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, όπως είναι οι γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν ένα ακόμα κοινό με την ελληνική κουλτούρα και την δική μας κοσμοθεωρία: Έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, στη νέα αρχή, με τα νέα ευνοϊκά δεδομένα σας προσκαλώ στην Ελλάδα και στις Περιφέρειες της χώρας για συνεργασίες σε όλους τους τομείς στους οποίους από κοινού, μπορούμε να πετύχουμε υψηλούς στόχους με επενδύσεις που αποδίδουν για την οικονομία και την κοινωνία των δυο χωρών», τόνισε.