Αγαθόπουλος: Μην ξεχνάτε την ιστορία του τόπου μας

Με την ευκαιρία της συζήτησης που γίνεται αυτές τις ημέρες για τις προσφυγικές ροές, έπεσε στα χέρια μου το βίντεο από μία κορυφαία στιγμή στον καταυλισμό της Ειδομένης τον Νοέμβριο του 2015. Ήταν η συναυλία που δόθηκε εκεί στην Ειδομένη από Πόντιους και Σύριους μουσικούς. Ήμασταν εκεί μαζί με την Σουζάνα την Γουναρίδου, αυτές οι εικόνες δεν μπορούν να ξεχαστούν και αξίζει κανείς να τις δει. Ήταν η συνάντηση δύο λαών με διαφορά φάσης εκατό χρόνων. Η συναυλία άρχισε με το τραγούδι ” Την πατρίδαμ έχασα επόνεσα και δάκρεσα…….” και κατέληξε σε μια εκστασιακή γιορτή χαράς και λύπης με συριακά τραγούδια και το ποντιακό τραγούδι ” Πατρίδαμ αραεύωσε αμον καταραμένος……” , με το ακροατήριο να κλαίει από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ήταν το ραντεβού της ιστορίας όταν πριν από 100 χρόνια οι Σύριοι στο Χαλέπι και αλλού φιλοξένησαν και ενσωμάτωσαν τους 17000 πόντιους που έφτασαν εκεί ακολουθώντας τις πορείες θανάτου με τους πόντιους της κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι με αισθήματα αλληλεγγύης τους διευκόλυναν στην προσπάθειά τους να στεριώσουν κάπου.
Δείτε το βίντεο παρακάτω και ας προβληματιστούν λιγάκι ορισμένοι που ξεχνούν την ιστορία αυτού του τόπου και αυτήν των παππούδων τους.