Σημεία ομιλίας Ε. Αγαθοπούλου στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης σ/ν του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση μνημονίου κατανόησης με την Τυνησία στον τομέα της υγείας

Η κ. Αγαθοπούλου, ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την ομιλία της υπενθυμίζοντας ότι η σύμβαση με την Τυνησία υπογράφτηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ότι εφόσον η σημερινή Κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να τη φέρει στη βουλή μεσούσης της πανδημίας καλό θα ήταν να την αξιοποιήσει προς όφελος των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για άρση των πατεντών των εμβολίων, ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για χώρες εκτός ΕΕ όπως η Τυνησία, διότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ «αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, κανείς δεν είναι ασφαλής».

Στη συνέχεια, απάντησε σε σημεία της ομιλίας της Υφυπουργού Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με την υγειονομική κατάσταση της χώρας, η οποία χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής στην κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας είπε μια σειρά ανακρίβειες. Συγκεκριμένα,  η Ε. Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

  • Στις μόνιμες προσλήψεις 1.310 ιατρών, από τις οποίες οι 943 ήταν θέσεις που είχαν εγκριθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και καθυστέρησαν με ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης,
  • Στις μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών/τριών που στην πραγματικότητα είναι 458 αντί 1710,
  • Στη δημιουργική λογιστική που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να υπολογίσει τον «υπερδιπλασιασμό» κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ αυτή τη στιγμή με 750 διασωληνωμένους έχει μπλοκάρει το ΕΣΥ.

Κλείνοντας, η βουλεύτρια αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, τα self tests. “Η Κυβέρνηση επέλεξε αυτό το μέτρο αντί για τη δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστη διάγνωση του covid-19 από επαγγελματίες υγείας”, όπως είπε. Στην πορεία προέκυψαν επιπλέον προβλήματα, καθώς τα κιτ που έχουν διανεμηθεί στην πραγματικότητα προορίζονται για εργαστηριακή χρήση, «εσείς βαφτίζετε τα rapid tests ως self tests,  αλλάζοντας απλά τις οδηγίες χρήσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και κατέθεσε τις οδηγίες χρήσης σε άλλες γλώσσες και στα ελληνικά, όπου διαπιστώνεται η διαφορά στη μετάφραση. Επισήμανε ότι στις μεταφρασμένες οδηγίες επιμελώς παραλείπονται συγκεκριμένα εδάφια, όπως η αποκλειστική χρήση εντός εργαστηρίου και η προσοχή που επιβάλλεται στην απόρριψη των επικίνδυνων συστατικών που περιλαμβάνονται. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και οφείλει άμεσες εξηγήσεις και για αυτό το φιάσκο.

Ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας της κ. Αγαθοπούλου