Πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η προαναγγελθείσα συνάντηση φορέων και εταιρειών παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στο Ν. Κιλκίς, στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

Εις ότι αφορά την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η όλη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα HORIZON 2020 | NEXTFOOD : Εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του Αγροδιατροφικού Τομέα (https://www.nextfood-project.eu/).Βασική επιδίωξη είναι η παραγωγή νέου τυροκομικού προϊόντος γεωγραφικής ταυτότητας και παράδοσης και η αναζήτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της μεταποιητικής επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας.

Από την συζήτηση που διεξήχθη, προέκυψε ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την συνεργασία και των κτηνοτρόφων παραγωγών, για την διεξοδική διερεύνηση των μεθόδων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την παραγωγή του νέου τυροκομικού προϊόντος.

Αναδείχθηκε από την συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων, ότι το τυροκομικό προϊόν θα πρέπει να στηρίζεται στην προσφυγική παράδοση (κατ’ εξοχήν ποντιακής) από αγελαδινό γάλα. Όπως και συμπληρωματικά ενός δεύτερου προϊόντος από γίδινο γάλα κατά την παράδοση των αυτόχθονων κατοίκων (Βλάχων-Σαρακατσαναίων).

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, επεσήμανε ότι η δυναμική της κτηνοτροφίας του Ν. Κιλκίς επιβάλει να δοθεί το στίγμα στα τυροκομικά προϊόντα του Νομού με ιδιαίτερα και αυθεντικά προϊόντα που θα ταυτοποιούν το σύνολο της παραγωγής. Η όλη προσπάθεια, κατέληξε, θα ενδυναμώσει το βιοτικό επίπεδο των δοκιμαζομένων κτηνοτρόφων και θα ενισχύσει την κατοίκηση της ερημοποιημένης ήδη υπαίθρου του Νομού.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

κ. Κιλτίδης Κωνσταντίνος

Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κιλκίς κ. Βεργίδης Ανδρέας

Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε Κιλκίς κα. Καραμισάκη Μιχαλία (Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Κτηνιατρικής)

Δήμαρχος Παιονίας

κ. Γκουντενούδης Χρήστος

Αναπτυξιακή Κιλκίς Α.Ε

κ. Κωνσταντινίδης Παναγιώτης

Επιμελητήριο Κιλκίς

κ. Τονικίδης Παύλος

κ. Φούρας Πέτρος

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών)

κ. Σαμούρης Γεώργιος / Τακτικός Ερευνητής / Κτηνίατρος-Τακτικός Ερευνητής
Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών
Διδάκτορας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ με ερευνητικό αντικείμενο την υγιεινή, ασφάλεια και ποιότητα των  τροφίμων.

Αμερικανική Γεωργική σχολή

κ. Παπαδόπουλος Φίλιππος / Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Σχολής

κ.Παπαβασιλείου Γεώργιος: Διδάκτορας χημείας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, Πτυχιούχος Χημικός του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., τ. Τεχνικός έρευνας ΜΕΒΓΑΛ, τ. Υπεύθυνος εργοστασίου και R&D ΘΕΣΓΑΛΑ, τεχνικός σύμβουλος τυροκομικών και γαλακτοκομικών μονάδων παραγωγής.

ΟΑΕΔ

κ. Δεδεδάκης Νικόλαος

Διευθυντής του ΟΑΕΔ Κιλκίς

Μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Π.Ε Κιλκίς

Κολιός Α.Ε

κα. Ροσμαρί Αντωνομανολάκη Διευθύντρια ποιότητας

κ. Ακριτίδης Ιωάννης

Λύκας ΙΚΕ

Γιώργος Λύκας

Φάρμα Κουκάκη A.E

κ. Κουκάκης Αθανάσιος

ΔΟΪΡΑΝΗ Α.Ε

κ. Χουρτιρούδης Γιώργος

Ραγιαν Α.Ε

κ. Γεωργιάδης Θεόφιλος

Δάλλας Α. – Β.Πράππας Ο.Ε

κα. Δάλλα Χαρίκλεια

Κατσάνος Γ. – Γιαννώτας Ο.Ε

κ.Κατσάνος Γεώργιος

Τσακνής Χρήστος

κ. Τσακνής Χρήστος