Με αφορμή την  σημερινή επέτειο της  γέννησης  του Ανδρέα Παπανδρέου στις 5 Φεβρουαρίου 1919 στη Χίο  , του πολιτικού που κατά πολλούς άλλαξε την πορεία της χώρας ,θα ήθελα να εκφράσω ως ελάχιστο φόρο τιμής κάποιες αναφορές στη μνήμη του ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης .

Ήταν ο άνθρωπος που  οργάνωσε και έδωσε σάρκα και οστά στον  αντιδικτατορικό αγώνα με την ίδρυση του Π.Α.Κ στο εξωτερικό, για να δώσει μετέπειτα το έναυσμα στην κυριάρχηση της Δημοκρατίας, της Ειρήνης των Ατομικών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Με το ερχομό του στην Ελλάδα και σε σύντομο χρονικό διάστημα  ίδρυσε στις 3ης Σεπτεμβρίου του 1974 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ΠΑ.ΣΟ.Κ που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Χώρας, να δημιουργήσει και να ενισχύσει όλα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα όπου με την δυναμική που απέκτησαν έφεραν ισορροπία μεταξύ προνομιούχων και μη προνομιούχων.

Υπήρξε μια χαρισματική  προσωπικότητα με φανατικούς οπαδούς που ακόμα στις μέρες μας στο όνομα Ανδρέας όλοι έχουν στο μυαλό τους αυτόν τον χαρισματικό ηγέτη, ένας ηγέτης που παρέμεινε για 10  χρόνια στο τιμόνι της διακυβέρνησης της Ελλάδας. Οι νεωτεριστικές πολιτικές  του θέσεις έγιναν προπομπός για μία σύγχρονη Ελλάδα που πολλοί πριν από αυτόν οραματίστηκαν αλλά  εκείνος το έκανε πράξη σε μια Ευρώπη που συνεχώς μετασχηματιζόταν στην οικονομίας της στα σύνορα της αλλά και στην ιδεολογική της προσέγγιση που ο Ανδρέας έβαλε την σφραγίδα του σε αυτό που λέμε έως σήμερα σοσιαλοδημοκρατία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε με την παρουσία του και την πολιτική του δράση την περίοδο της Μεταπολίτευσης, στην ανάγνωση του στο προεκλογικό πρόγραμμα  πριν τις Εθνικές εκλογές του 1981 κάνει αναφορά για το νέο συμβόλαιο με το λαό, και με το σύνθημα της ΑΛΛΑΓΉΣ κερδίζει τις εκλογές τις 18ης Οκτωβρίου 1981, υπηρετόντας πιστά αυτό το συμβόλαιο με το λαό  με πολλές τομές σε όλες τις εκφράσεις της Ελληνικής Κοινωνίας  που στις μέρες ακόμη είναι διαχρονικές αλλά και ουσιαστικές.

Για όλους εμάς που συστρατευτήκαμε στο πλάι του μέσα από  αγώνες ,δράσεις και μεταρρυθμίσεις σε ένα όμορφο ταξίδι πολιτικών αλλαγών θα είναι ο δικός μας Ανδρέας που μας εμπνέει και μας οδηγεί.

Γιώργος Φραγγίδης

Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Κιλκίς