Κοινό αντιπυρικό μέτωπο για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών συγκροτούν οι εμπλεκόμενοι με την Πολιτική Προστασία φορείς ελέγχοντας σε πρώτο βαθμό την οργανωτική ετοιμότητα και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Στην ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς, χθες το πρωί, ευθυγραμμισμένη με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαϊου, μετρήθηκαν οι δυνάμεις του Δήμου και κάθε συναρμόδιας υπηρεσίας σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών ενώ αναδείχθηκαν και οι νέες ρυθμίσεις στην φετινή Πυροσβεστική Διάταξη (Π.Δ. 20/2023) που θα λειτουργήσουν επιβοηθητικά στο έργο της Αυτοδιοίκησης και των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος είχε και το γενικό συντονισμό της συζήτησης, αναφέρθηκε στην καλή εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη συνεννόηση και συνεργασία του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας με όλες αδιακρίτως τις υπηρεσίες για την αντιπυρική θωράκιση και στον εξοπλισμό του Δήμου με νέα τεχνικά μέσα, όπως η προμήθεια ενός βυτιοφόρου και η επικείμενη παραλαβή ενός ερπυστριοφόρου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά για την κατάσβεση πυρκαγιών και για αναχωματικά έργα.

Ο Δήμος Κιλκίς, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και είναι σε θέση να διαθέσει έμψυχο δυναμικό και αξιόμαχο στόλο μηχανημάτων έργου για την αντιπυρική προστασία. Η Πολιτική Προστασία δίνοντας μεγάλη σημασία στην πρόληψη προωθεί επίμονα και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά τον καθαρισμό – αποψίλωση των ιδιωτικών οικοπέδων καθώς εξελίσσονται σε επικίνδυνες εστίες για την πρόκληση πυρκαγιάς. Ειδοποιητήρια για την υποχρέωση καθαρισμού τους έχουν σταλεί σε περισσότερους από εκατό ιδιοκτήτες σημείωσε ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης ωστόσο είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των οικοπεδούχων σε ιδιοκτησίες με ερημωμένες κατοικίες που βρίσκονται ως επί το πλείστον σε οικισμούς και από τη μακροχρόνια εγκατάλειψή τους έχουν μετατραπεί σε δασικές εκτάσεις.

Ο Δήμος Κιλκίς στο μέτρο της επιχειρησιακής του αρμοδιότητας θα επιχειρήσει κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο και

-με τα μηχανήματα έργου της ΔΕΥΑΚ

– με πυροσβεστικούς κρουνούς σύμφωνα με τις παρασχεθείσες οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

– με συμπληρωματικές τεχνικές μελέτες σε δασικούς δρόμους συνδράμοντας τις υπηρεσίες του Δασαρχείου Κιλκίς

– με την αξιοποίηση των διατεθέντων πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους 118.000 ευρώ για τη δασοπροστασία σε συνεννόηση με τη Δασική Υπηρεσία

– με την ενεργοποίηση κάθε πρόνοιας για τη χορήγηση επιδόματος σε πυρόπληκτους σε περίπτωση φυσικής καταστροφής

– με τη συντήρηση των οδών στις ζώνες σμίξης των παραδασόβιων οικισμών με το δάσος.

Κρίσιμο ρόλο στην αντιπυρική προστασία όπως επισημάνθηκε έχουν οι ίδιοι οι πολίτες και θα πρέπει αφενός να προχωρήσουν στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της ιδιοκτησίας τους και αφετέρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανάβουν για κανένα λόγο φωτιά κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις τους ως προς την εύκολη κατάσβεσή της. Δηλωτικά της ανθρωπογενούς εμπλοκής στις δασικές πυρκαγιές είναι τα στοιχεία που παρέθεσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το 2022 σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκαν εκατόν  ενενήντα οκτώ πυρκαγιές εκ των οποίων μόνο οι τρεις προκλήθηκαν από φυσικά αίτια.

Στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν με επιμέρους προτάσεις στον τομέα ευθύνης τους και οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Ανέστης Πογέλης και Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης,  ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Αναστάσιος Μπρόζος, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Θεόδωρος Κοκκίνης  ο αναπληρωτής Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κιλκίς Χρήστος Γκαντίδης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς Ιωάννης Πολιτίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΒΙΠΕ Κιλκίς Γρηγόριος Σαλαβασίδης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μουριών Δημήτριος Σεμερτζόγλου, ο Δασάρχης Κιλκίς Γιώργος Βούρτσας, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ευστάθιος Κουρτίδης ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ‘’Πόντος’’ ο κ. Γρηγόρης Τσιλιγκαρίδης καθώς και ο κ. Ευάγγελος Στάμκος από το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς.