Εγκαίνια του νεοσύστατου Κέντρου Ενημέρωσης Αρχαίας Ευρωπού

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ και ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ προσκαλούν στα εγκαίνια του νεοσύστατου Κέντρου Ενημέρωσης Αρχαίας Ευρωπού, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12.00,  εντός του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού, περίπου 800 μ νότια της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Παιονίας, της Π.Ε. Κιλκίς.

Το Κέντρο Ενημέρωσης σηματοδοτεί μία σημαντική αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ενημερωθούν τόσο για την βιογραφία της Αρχαίας Ευρωπού (πόλη και νεκροταφεία), όσο και για τον γόνο της, Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα, μία εξαιρετικά σημαντική ιστορική φυσιογνωμία του ελληνιστικού κόσμου. Η παρουσίαση των δύο αυτών ενοτήτων φέρει τον γενικό τίτλο «ΕΥΡΩΠΟΣ. ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».

Η μουσειολογική μελέτη του Κέντρου Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ενώ οι μουσειογραφικές παρεμβάσεις, όπως και ο σχεδιασμός των πινακίδων του αρχαιολογικού χώρου οφείλονται στην εταιρία Πολύπτυχον – Υπηρεσίες Πολιτισμού. Τον σχεδιασμό του ειδικού ηχητικού περιβάλλοντος ανέλαβε το μουσικό σύνολο Λαβύρινθος με τους μουσικούς Ιορδάνη Φουτσιτζόγλου και Δημήτρη Κούντουρα.

Την ημέρα των εγκαινίων του Κέντρου Ενημέρωσης θα προβληθεί για πρώτη φορά το μικρού μήκους animated ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη», παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε συνεργασία με την κινηματογραφική εταιρεία Macine Motion Pictures Productions και την επιστημονική επιμέλεια του Παναγιώτη Ιωσήφ, καθηγητή Αρχαίας και Μεσαιωνικής Νομισματικής, του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας.

Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης συμπίπτει με την επαναπόδοση στο κοινό μετά από αρκετά χρόνια του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού.

Τα εγκαίνια θα χρωματίσει με τοπικούς παραδοσιακούς ήχους το μουσικό σχήμα Χάλκινα της Γουμένισσας.

Στην εκδήλωση θα παραστεί η Δρ Πολυξένη Αδάμ–Βελένη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.-