ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2018
Ακριβώς ένα χρόνο πριν το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς είχε πάρει ξεκάθαρα αρνητική θέση στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί και βρίσκονταν σε εξέλιξη για το ονοματολογικό ζήτημα της π. Γ.Δ .Μ. τείνοντας στη χρήση του όρου ‘’Μακεδονία’’. Στις 24 Ιανουαρίου του 2018 το σώμα με συντριπτική πλειοψηφική απόφαση (25-1) υιοθέτησε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο αξίωνε από την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να υποδείξουν στη γειτονική μας πλευρά ότι η επιλογή της τελικής ονομασίας της FYROM οφείλει να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων. Ζητούσαμε να καταστεί ανέφικτη η είσοδος της π.Γ.Δ.Μ. σε διεθνείς οργανισμούς με την πλαστή εθνωνυμία ‘’Μακεδονία’’ ενώ συγχρόνως αποδοκιμάζαμε τη στάση των Σκοπίων να επιμένουν στον αυτόκλητο αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της επικράτειάς τους ως Μακεδόνες και της χρήσης της σλαβικής τους γλώσσας ως μακεδονικής. Επίσης, στις 29.6.2018 μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς διατύπωσε με την ξεκάθαρη απόφασή του την αντίθεσή του στη Συμφωνία και στους όρους της.
Τα δίκαια αιτήματα της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ και των Δημοτικών Συμβουλίων ξεχωριστά διατυπώθηκαν έγκαιρα με ψηφίσματα διαμαρτυρίας για το Μακεδονικό Ζήτημα, για το οποίο όλοι έχουμε αυξημένη ευαισθησία, και ανησυχίες, πολύ περισσότερο εμείς που ζούμε δίπλα στα σύνορα. Δυστυχώς, όμως η κατάληξη δεν ήταν η επιθυμητή. Η κεντρική εξουσία δεν εισάκουσε τα αιτήματά μας. Αντιθέτως, υποβάθμισε την αξία των μεγάλων συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφρόνησε το μήνυμα που της έστειλαν οι πολίτες ότι δηλ. δεν θέλουν να χαρίσουν το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν σε μεγάλες πόλεις μεταξύ αυτών και το Κιλκίς τον Ιούνιο του 2018 με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή διεθνούς δικαίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
Έξι μήνες μετά, διαπιστώνουμε με πικρία και βαθιά λύπη, ότι οι ιεροί αγώνες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας παραμερίζονται δόλια, ότι το όνομα που ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως και η ιστορία της Μακεδονίας, παραδίδεται αμαχητί στα Σκόπια και ακόμα χειρότερα, ότι η προσφορά των δώρων συνεχίζεται, με την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της γλώσσας και της εθνικότητας των κατοίκων της FYROM ως μακεδονικής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών από την υπογραφή της μέχρι τώρα που μιλάμε έχει στοιχειώσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κατά την άποψή μου είναι μια ανισοβαρής συνθήκη – μάλιστα ορισμένοι ιστορικοί και έμπειροι πολιτικοί όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής την κατατάσσουν στο είδος των συνθηκολογήσεων που υπογράφει μια χώρα μετά από στρατιωτική πανωλεθρία – με την οποία καρποφορούν οι κυρίαρχες επιδιώξεις των Σκοπίων που οικοδομήθηκαν σε ένα σταθερό διεκδικητικό πλαίσιο, επιδοτείται ο αλυτρωτισμός , διανοίγεται διάπλατα η ένταξή τους σε πολυμερείς διεθνείς οργανισμούς όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Τα ‘’ωφελήματα’’ για τη χώρα μας μετριούνται μόνο σε απώλειες .
Με ευθύνη της κυβέρνησης, που έκανε χρήση της μυστικής διπλωματίας, δεν υπήρξε καμία πολιτική συνεννόηση, δεν επιδιώχθηκε η διασφάλιση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και αγνοήθηκε παντελώς η άποψη της ελληνικής κοινωνίας, που είναι κατά βάση αρνητική, ενώ το κλίμα που επικράτησε από την υπογραφή της Συνθήκης μέχρι σήμερα είναι διχαστικό. Με μια συμφωνία που είναι προϊόν εξωτερικών πολιτικών πιέσεων, που έχει διαλύσει κοινοβουλευτικές ομάδες και ισορροπίες κομμάτων, που βιάζει τέλος την εθνική συνείδηση, η χώρα οδηγείται σε μια νέα βαθιά εσωτερική πολιτική κρίση και ο λαός μας, οι συμπολίτες μας, αν υπερψηφιστεί η Συμφωνία, θα έχουν δίπλα στη γειτονιά τους μια άλλη ‘’Μακεδονία’’, αυτή των Σκοπίων την οποία θα αναγνωρίζει ως μοναδική η διεθνής κοινότητα.
Κατόπιν τούτων, καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με το σχέδιο ψηφίσματος και να προχωρήσουμε ως σώμα στην υπερψήφιση αυτού με απώτερο σκοπό να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να πείσει τους βουλευτές και τα κόμματα να μην κυρώσουν αυτή τη Συμφωνία.