Ο Δήμος Κιλκίς για άλλη μία χρονιά εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης των εκτελεσθέντων από τους ναζί στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, αποτίοντας φόρο τιμής στα αθώα θύματα και στους αγωνιστές εκείνης της περιόδου ενάντια στα στρατεύματα κατοχής.
Είχα την τιμή, μετά από πρόταση του Δημάρχου Κιλκίς κ. Δημήτρη Κυριακίδη, να παρευρεθώ και να συμμετάσχω σε σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων και των φορέων της περιοχής. Εκδηλώσεις που φέτος συνέπεσαν με τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Η συναισθηματική φόρτιση από την εξιστόρηση των γεγονότων, από την συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, την πανελλαδική εκπροσώπηση μαρτυρικών Δήμων και το τελετουργικό στο μνημείο των πεσόντων, δημιουργούσε κλίμα κατάνυξης και σεβασμού για τα θύματα αυτής της θηριωδίας.
Παρά τα 78 χρόνια από την 13 Δεκεμβρίου του 1943 οι μνήμες των κατοίκων είναι νωπές διότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες που βίωσαν την τραγικότητα των γεγονότων.
Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή της μαθητιώσας νεολαίας με παλμό και συνθήματα ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό.
Η ένταξη του Δήμου Κιλκίς στους μαρτυρικούς Δήμους τον Οκτώβρη του 2014, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου Κιλκισιωτών Αθήνας κ. Κωνσταντινίδη Βασίλη και με την αρωγή της Βουλεύτριας Κιλκίς κ. Αγαθοπούλου και του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου και την αντίστοιχη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, επιβάλλει αργά ή γρήγορα ο Δήμος μας να εντάξει θεσμικά στις εκδηλώσεις μνήμης ιστορικών γεγονότων και την θηριωδία των ναζιστικών στρατευμάτων στο όρος Κρούσσια, αφανίζοντας από προσώπου γης τα τρία μαρτυρικά χωριά, το Μούρσαλη, το Μούσγαλη και το Κωτσαλάρ.
Το οφείλουμε σε όσους είχαν απομείνει και είχαν σκορπίσει σε άλλα χωριά αφού στα δικά τους δεν είχε απομείνει τίποτα. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στον τόπο μας.