Σημεία ομιλίας Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτή νομού Κιλκίς, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών
Για κακές πρακτικές νομοθέτησης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κριτικάροντας την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου χωρίς να υπάρχει επείγουσα ανάγκη και χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κουρελού», λόγω διατάξεων πολυάριθμων υπουργείων.
Για το ΚΕΘΕΑ ανέφερε, ότι η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο ενός οργανισμού με τεράστια προσφορά στην απεξάρτηση και αμέριστη βοήθεια στην ελληνική κοινωνία και στις ευπαθείς ομάδες. «Η πρόθεσή σας είναι να ελέγξετε κομματικά και αυτόν τον φορέα», τόνισε. «Η κακοδιαχείριση των οικονομικών του, που επικαλείστε, είναι θέμα που πρέπει να το δει η Δικαιοσύνη και δε δικαιολογεί την πρόθεσή σας να ελέγξετε το Διοικητικό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής να είναι μεταβατική η 7μελής παρούσα διοίκηση και στη συνέχεια να γίνει 11μελής, όπως ήταν πριν, αφού ανοίξει ο διάλογος για ένα νέο μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των οικογενειών τους, καθώς και δύο επιστημόνων, από τον ιατρικό και από τον νομικό χώρο. Παράλληλα, να συνεχιστεί η διεξαγωγή ελέγχων για τη διαχείριση των οικονομικών του ΚΕΘΕΑ. Για όλα αυτά, χρειάζεται συζήτηση σε βάθος, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, τόνισε ο Βουλευτής.
Για την Thomas Cook, είπε ότι τα μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι σωστά και αναγκαία αλλά περιορισμένα και ανεπαρκή. Το Κίνημα Αλλαγής, εξάλλου, ανέδειξε το θέμα εν τη γενέσει του στη δημοσιότητα αλλά και στο Κοινοβούλιο, με επίκαιρη ερώτηση, απλή ερώτηση και τροπολογία. Δυστυχώς, χρειάστηκε να περάσει 1,5 μήνας για να νομοθετηθούν, ενώ δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Την ίδια στιγμή, ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες λαμβάνουν γενναία μέτρα στήριξης, όπως η Ισπανία, που ανακοίνωσε ένα πακέτο 700 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής υποδομής της χώρας.
Πιο αναλυτικά:
- Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του φόρου διαμονής έχει ως αποδέκτες τους πελάτες του Thomas Cook και όχι τα ξενοδοχεία.
- Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ για 6 μήνες, ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που το 25% του τζίρου τους προέρχονταν από συναλλαγές με τον Thomas Cook. Τι θα γίνει μετά τους 6 μήνες, αν διαπιστωθεί ταμειακή δυσχέρεια στις επιχειρήσεις; Θα πρέπει να καταβάλουν τον Φ.Π.Α για εισπράξεις που δεν έκαναν;
- Σε σχέση με την καταβολή φόρου εισοδήματος για τις ανείσπρακτες απαιτήσεις του Thomas Cook, πρόκειται πάλι για χρήματα που δε θα εισπραχθούν. Πώς είναι δυνατό να καταβληθεί φόρος για εισόδημα που δεν αποκτήθηκε;
- Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία τόνωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά και να δοθεί μια ανάσα ανακούφισης, μέσω παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους.
- Θα έπρεπε επίσης να εξεταστεί το «πάγωμα» εισφορών και οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο και τις Τράπεζες.
- Όσον αφορά στα μέτρα για τους εργαζόμενους στις πληγείσες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση υιοθέτησε την τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, όχι όμως στο σύνολό της. Είχαμε προτείνει να ισχύουν για όλους τους εποχικά εργαζόμενους.
Για την προστασία της α’ κατοικίας, οι προϋποθέσεις και οι όροι που απαιτούνται προκειμένου να υπαχθεί ένας οφειλέτης στην ισχύουσα διαδικασία, την καθιστούν ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία αποτελεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στον νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) και το άρθρο 76 του νόμου 4605/2019, με σκοπό τη μέγιστη ωφέλεια του οφειλέτη αλλά και την εξασφάλιση της συναίνεσης των τραπεζών. Σίγουρα θα ήταν ωφέλιμη η αποδοχή αυτής της τροπολογίας.