Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη σημαντική μείωση των εσόδων των συκοπαραγωγών του Δήμου Παιονίας λόγω της πτώσης της τιμής πώλησης ως συνέπεια της έλλειψης ζήτησης και των προβλημάτων κατά την εξαγωγική διαδικασία του σύκου.

Συγκεκριμένα, με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά λόγω του κορονοϊού έχει μειωθεί σημαντικά η μέση τιμή πώλησης των διαφόρων ποικιλιών του σύκου (0,50 λεπτά/κιλό), ενώ πολύ μεγάλο μέρος του ιδιαίτερα ευπαθούς αυτού προϊόντος παραμένει αζήτητο στα χωράφια και τις αποθήκες των παραγωγών.

Η καλλιέργεια του σύκου που στηρίζει σημαντικά την αγροτική οικονομία στην Παιονία – καθώς μόνο στο Πολύπετρο καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα – ολοκληρώνεται φέτος με μεγάλη ζημία για τους παραγωγούς. Είναι, λοιπόν, ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα και αυτούς τους παραγωγούς, όπως ενίσχυσε όλους όσοι έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα που κλείνει οριστικά η φετινή περίοδος θα αξιολογηθούν τα δεδομένα προκειμένου μέσω των  χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο να διερευνηθεί η δυνατότητα για τον τρόπο ενίσχυσης των πληγέντων παραγωγών.