Γκουντενούδης για Σιωνίδη: “Ελπίζουμε γρήγορα να αλλάξει κατεύθυνση”

Μετά από την ανακοίνωση της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την αδειοδότηση της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου, με συμπιεσμένη μορφή, πιλοτικά πρώτα στο Πολύκαστρο, σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και αρχηγός του συνδυασμού «Παιονία Ισχυρή», κ. Χρήστος Γκουντενούδης, υπέβαλε εκτός ημερησίας διάταξης ερώτημα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15/10/2019, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο κ. Σιωνίδη, για την πορεία του έργου αυτού.
Επίσης, ο κ. Γκουντενούδης αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε ανακοίνωση εκ μέρους του δήμου για την τελική αδειοδότηση και κατά συνέπεια την πλήρη δρομολόγηση του έργου.
Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι η εγκατάσταση του φυσικού αερίου θα γίνει από ιδιώτη και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «θα δούμε αν θα γίνει».
Να σημειώσουμε ότι τον Ιούλιο του 2018 δόθηκε από την κυβέρνηση η άδεια σε ιδιώτες επενδυτές να εγκαθιστούν δίκτυο φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή κάτι που αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο παροχής του καυσίμου αυτού σε περιοχές από τις οποίες δεν διέρχεται κάποιος κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου.
Ο κ. Χρήστος Γκουντενουδης ως τότε δήμαρχος Παιονίας, ήρθε σε συνεννόηση με ιδιώτη επενδυτή ώστε μετά από αρκετές επαφές και προσπάθεια , να επιλεγεί ο δήμος Παιονίας για την εγκατάσταση του δικτύου συμπιεσμένου φυσικού αερίου στην περιοχή μας.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι δυο δήμοι μόνο έχουν επιλεγεί για να γίνει με αυτόν τον τρόπο η εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την περιφέρεια της χώρας. Ο δήμος Παιονίας και ο δήμος Δεσκάτης. Ο προγραμματισμός είναι αφού εγκατασταθεί το δίκτυο πιλοτικά στο Πολύκαστρο, και αφού υπάρξει ενδιαφέρον, να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του δήμου μας (Αξιούπολη, Γουμένισσα, Ευρωπός).
Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί χωρίς βέβαια να υπάρξει καμιά επιβάρυνση στον δήμο αλλά ούτε και στους δημότες, καθώς επίσης το τιμολόγιο κατανάλωσης θα εκδίδεται με τιμές που ανακοινώνει η Ρ.Α.Ε. όπως γίνεται και στις άλλες συνδέσεις με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου (π.χ. Θεσ/νικη).
Προφανώς η νυν διοίκηση του δήμου δεν προέβη σε καμιά ανακοίνωση και υποτίμησε τη σημασία του έργου αυτού καθώς υπήρξε επιτυχία της προηγούμενης διοίκησης και προεκλογική δέσμευση της, την οποία η ίδια και ο επικεφαλής της κ. Σιωνίδης τότε λοιδορούσε.
Στο πρώτο θέμα της ημερησίας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου, ο κ Χρήστος Γκουντενούδης πήρε τον λόγο για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και ανέφερε ότι τα 15.000.000 ευρώ, που αναφέρονται στον προϋπολογισμό του προγράμματος, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για το δήμο μας, είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης δικής του διοίκησης.
Μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται βέβαια και ο οδοφωτισμός με αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ περίπου, με πρόγραμμα ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), όπως επίσης και οι παιδικές χαρές σε όλο τον δήμο, 50 στον αριθμό αλλά και ο βιολογικός καθαρισμός της Γουμένισσας και άλλα έργα τα οποία ξεκίνησε η διοίκηση Γκουντενούδη και θα αποπερατωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ Σιωνιδης παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε για τον οδοφωτισμο και ότι ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός, αφού δήθεν ο ίδιος έκανε «έρευνα αγοράς» και βρήκε πως μπορεί το έργο να γίνει με 3.500.00 ευρώ, χωρίς βέβαια να μας αναφέρει σε τι αφορά το ποσό αυτό το οποίο επικαλείται.
Ο παραπάνω προϋπολογισμός των 7 εκ ευρώ είναι αποτέλεσμα μελέτης από την προηγούμενη διοίκηση, με εξωτερικό συνεργάτη, περιλαμβάνοντας την αλλαγή των λαμπτήρων σε κάθε φωτιστικό, περίπου 13.500 σε όλο τον δήμο, τηλεπαρακολούθηση όλων των φωτιστικών, αντικατάσταση τυχόν προβληματικών, αντίστοιχη εγγύηση για όλα για δώδεκα (12) έτη από τον ανάδοχο.
Έτσι, το τελικό κόστος για τον δήμο, αφού τώρα σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν από λογαριασμούς της ΔΕΗ του δήμου είναι 7.500.000 ευρώ περίπου, θα μειωθεί σε 4.500.000 ευρώ περίπου. Σε αντίστοιχο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 20 δήμοι σε όλη την Ελλάδα και αναμένεται να ενταχθούν κι άλλοι πολλοί άμεσα. Η σχετική μελέτη είναι στην διάθεση κάθε δημότη.
Ας μας λοιπόν πει ο κ Σιωνιδης, αφού είναι και οικονομολόγος, αν συμφέρει στον δήμο η όχι αυτή η ενέργεια. Ή μήπως σκέφτεται να πάρει δάνειο, όπως πήρε αντίστοιχες ιδέες από συναδέλφους του όπως εκείνον του δήμου Τρικκαίων και να χρεώσει τον δήμο μας με υπέρογκα ποσά, χωρίς βέβαια να υπάρχουν και οι αντίστοιχες εγγυήσεις, για 12 χρόνια, όπως η προηγούμενη περίπτωση την οποία προώθησε η δική μας διοίκηση.
Το κόστος με την ένταξη σε ΣΔΙΤ το οποίο αναφέραμε, θα αποπληρώνεται από ένα μέρος των δημοτικών τελών το οποίο θα παρακρατάει η ΔΕΗ, χωρίς αύξηση τους, με την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα υπάρχει η αντίστοιχη οικονομία κατανάλωσης ρεύματος σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Μιλάμε δηλαδή για πλήρη εξασφάλιση των συμφερόντων του δήμου με παράλληλη οικονομία στην κατανάλωση, χωρίς αύξηση τελών και χωρίς να χρεώσουμε το δήμο με δάνεια.
Και όλη αυτή τη διαδικασία από την οποία ο δήμος μας και οι δημότες μόνο ωφελημένοι μπορούν να βγουν, ο κ. Σιωνίδης την θέτει σε αμφισβήτηση και την διακινδυνεύει λόγω της ιδεοληψίας του και προφανώς της ανάγκης του να ακυρώσει οτιδήποτε καλό έκανε η προηγούμενη διοίκηση.
Νομίζει ότι έτσι θα αποδείξει πως κομίζει κάτι διαφορετικό στη διοίκηση του δήμου μας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να εφαρμόζει στη διοίκηση του ότι πιο αναχρονιστικό και λαϊκίστικο υπάρχει.
Φαίνεται άλλωστε η νοοτροπία του κ. Σιωνίδη και από τις ανακατατάξεις του προσωπικού και των τμημάτων των υπηρεσιών του δήμου στις οποίες προβαίνει με κριτήρια καθαρά πολιτικής εκδικητικότητας.
Δυστυχώς πολύ σύντομα η διοίκηση του κ. Σιωνίδη φροντίζει να αποδείξει με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι όντως αποτελεί την φυσική συνέχεια των αποτυχημένων δημοτικών διοικήσεων εκείνων που επί των ημερών τους είχε οπισθοδρομήσει ο δήμος μας και τις οποίες αυτός έχει ως πρότυπο.
Πραγματικά έχουμε μείνει άναυδοι με τις εξαγγελίες και τις ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής καθώς ήδη άρχισαν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του δήμου.
Ελπίζουμε γρήγορα να αλλάξει κατεύθυνση πριν να είναι πολύ αργά.