Η ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ- Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ” ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ο Δήμος Κιλκίς, με την ευκαιρία της πιθανής εγκατάστασης αριθμού προσφύγων σε ξενοδοχείο της Πικρολίμνης, πρέπει να συνταχθεί με την αναγκαία και δίκαιη απόφαση των δύο τελευταίων κυβερνήσεων για την άμεση αποσυμφώρηση των νησιών του ανατολικού Αγαίου προς την ενδοχώρα.

Η συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, απειλώντας και ελέγχοντας τις ροές προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ανικανότητα της Ε.Ε να διαχειριστεί το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη, δημιουργούν μια αφόρητη και μη ελεγχόμενη κατάσταση στα νησιά και γενικότερα στην χώρα.

Ο Ελληνικός λαός και ο λαός του Νομού Κιλκίς από την έναρξη των προσφυγικών ροών προς την βόρεια Ευρώπη έπραξε το καθήκον του με αισθήματα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης στο πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων ταλαιπωρημένων και ανήμπορων ανθρώπων που προσπαθούσαν να σώσουν την ζωή τους και αυτές των οικογενειών τους. Έπραξε το αυτονόητο για έναν λαό που κουβαλάει την δική του ιστορία και τις μνήμες του παρελθόντος.

Ο Δήμος Κιλκίς από το 2014 και μέχρι σήμερα στάθηκε σταθερά και έμπρακτα αλληλέγγυος στα προβλήματα αυτών των ανθρώπων σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τον Στρατό, τις εμπλεκόμενες οργανώσεις και τους εθελοντές συμπολίτες μας.

Αποτέλεσμα αυτής της διαχρονικής συνεργασίας είναι το γεγονός ότι στον Δήμο Κιλκίς η ενταξιακή διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια, κύλησε ομαλά, οργανωμένα και δεν έδωσε κανένα περιθώριο ακραίων ρατσιστικών συμπεριφορών από την πλευρά των κατοίκων του νομού μας, συνεπείς στην μνήμη των προγόνων μας και την ιστορία του τόπου μας. Πολλώ δε μάλλον δεν υπήρξε ούτε κατ’ ελάχιστο αύξηση της εγκληματικότητας.

Δυστυχώς η συνέπεια αυτή και τα αισθήματα αλληλεγγύης δεν εκφράστηκαν σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, με αποτέλεσμα κάποιοι νομοί να επιφορτιστούν δυσανάλογα από τις αυξανόμενες ροές των προσφύγων.

Ο Δήμος μας έχει ξεπεράσει προ πολλού την όποια αναλογικότητα κατανομής των προσφύγων και είναι τουλάχιστον άδικο να επιλέγεται κάθε φορά που οι ανάγκες το απαιτούν, αφήνοντας στο απυρόβλητο άλλες περιοχές ανά την επικράτεια.

Η αρχή της αναλογικότητας πρέπει να επιδιωχθεί σταδιακά με κάθε τρόπο και σε αυτή θα επιμείνουμε διότι είναι η πιο δίκαιη και στέρεη βάση για την σωστή διαχείριση του προβλήματος.

Η καθολικά αρνητική στάση απέναντι στο πρόβλημα δεν μας εκφράζει εάν δεν συνοδεύεται από την αρχή της αναλογικότητας ή όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Ο Δήμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, το οποίο και θα πρέπει να εξετάσει μελλοντικά.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Κιλκίς δεν θα πρέπει να υποθάλψει, να δικαιολογήσει και να ανεχθεί ακραίες συμπεριφορές που προσβάλουν την ανθρώπινη υπόσταση και καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά αναφέρονται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Όπως δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν ξαφνικά εγκαταστάσεις προσφύγων σε δομές που επιλέγει ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και κατ’ επέκταση τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής.

Υ.Γ
Επειδή σε μερίδα του τύπου αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξαν προτάσεις κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Δ.Σ για το προσφυγικό και για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να θυμίσουμε ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο επικεφαλής της παράταξης “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” κ. Αγαθόπουλος συμπυκνώνοντας το περιεχόμενο της συζήτησης κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:
1)Ενεργοποίηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου για το προσφυγικό.
2) Ο Δήμος Κιλκίς να καλέσει σύσκεψη των Πολιτειακών παραγόντων του Νομού και των εκπροσώπων της Τ.Α.
3) Ο Δήμος Κιλκίς να ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τυχόν εξελίξεις.
4) Να παρθούν πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση για την ομαλοποίηση των συνθηκών διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό στις Μουριές.
5) Με πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος να διεκδικήσει σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ και ΠΕΔ την εφαρμογή της αναλογικότητας.
6) Να ενταχθεί ο Δήμος Κιλκίς στο δίκτυο πόλεων για το προσφυγικό.

Για την Δημοτικη Παραταξη “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΗΣ