“… Και ενώ περί τους  εικοσακισχιλίους απεκαλύφθησαν και ανεγνωρίσθησαν επισήμως Χριστιανοί ορθόδοξοι, πλείστοι άλλοι παραμένουσιν εισέτι κατ επίφασιν Μουσουλμάνοι είτε εκ φόβο, είτε ίνα μη στερηθώσι της δημοσίας θέσης αυτών. Καλούνται δε κρυφοί μεν, οι παραμένοντες εν τω κρυπτώ Χριστιανοί, κλωστοί δε (από το κλώσκουμε-επιστρέφω) οι αποκαλυφθέντες  εκ των άλλοτε κρυφών και αναγνωρισθέντες επισήμως Χριστιανοί. Υπό των Τούρκων οι τελευταίοι ούτοι ονομάζονται τενεσούρηδες ήτο προδόται, ωσάνει ήσαν πράγματι  Μουσουλμάνοι προδώσαντες”

Κωνσταντίνος Φίλανδρος

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου, η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς διοργανώνει σχετική εκδήλωση με θέμα: ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ-ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν κείμενα σε επιμέλεια της κας Σαββίδου Λένας τα οποία καταγράφουν διαχρονικά και αναδεικνύουν το Κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Εύξεινο Πόντο από της Αλώσεως της Τραπεζούντας και εντεύθεν.

Την ανάγνωση των κειμένων της Μαύρης Βίβλου θα κρατήσουν οι

Πάτερ Γεώργιος Παντελίδης

Πάτερ Πολύκαρπος Κοντοζίδης

Παναγιώτης Δαμιανίδης Έφορος ΕΠΝν.Κιλκίς “ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”

Λένα Σαββίδου Γεν. Γραμματέας ΕΠΝν.Κιλκίς “ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”

Τα αποσπάσματα των κειμένων θα υπογραμμιστούν με ακούσματα από την ιδιαιτέρως αξιόλογη μουσική παράδοση του λαού μας με έμφαση στον μελοποιημένο Ακριτικό Κύκλο.

Οι μουσικοί που λαμβάνουν μέρος στο συναυλιακό κομμάτι της εκδήλωσης είναι:

Λύρα και παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι

Στάθης Πορφυρίδης

Δημήτρης Δαμιανίδης

Λύρα

Ιορδάνης Σαλονικίδης

Νταούλι

Μπάμπης Κιτσονίδης

Παραδείσης Καλαμαρινός

Στέλιος Τερζόπουλος

Μελέτης Λαζαρίδης

Τα αναγνώσματα και την συναυλία θα συνοδέψει φωτογραφικό υλικό της κας Σαββίδου Λένας, ενταγμένο στην ήδη υπάρχουσα εργασία της “ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ”-ΠΕΤΡΑ. Η θεματολογία που επιλέχθηκε για εφέτος αφορά στο οδοιπορικό-ανάβαση  στην  Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας που αν και μουσείο σήμερα, ποτέ της δεν έπαψε να αποτελεί σημείο θρησκευτικής αναφοράς των απανταχού Ποντίων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.  Ώρα έναρξης 07.30μμ

Είσοδος Ελεύθερη.