Η στιβαρή ενότητα του ποντιακού στοιχείου και η συγκίνηση ήταν εμφανείς στο προσκλητήριο μνήμης που απηύθυναν ο Δήμος Κιλκίς, η Κοινότητα Νέας Σάντας, Ιστορικής Έδρας του Δήμου, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας και τα αδελφά σωματεία σε Νέα Σάντα και Θεσσαλονίκη για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη Νέα Σάντα το περασμένο διήμερο οι διοργανωτές, η πολιτική ηγεσία του τόπου, οι Ποντιακοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι από κάθε γωνιά του Δήμου και φορείς μετάλαβαν το άναμμα της αιματηρής θυσίας των αδικοχαμένων νεκρών που αφανίστηκαν από τους Νεότουρκους πριν από 103 χρόνια και με πυξίδα την ιστορική αλήθεια διατράνωσαν το μήνυμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα.

Το σούρουπο του Σαββάτου την πλατεία Παλληκαριών φώτισαν 353 κεράκια που άναψαν συμβολικά οι Σύλλλογοι της ΝέαςΣάντας στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.

Την Κυριακή μετά τον εκκλησιασμό στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

η Φιλαρμονική της Νέας Σάντας προπορεύθηκε της πομπής των Ποντιακών Συλλόγων με προορισμό την πλατεία των Παλληκαριών όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Η 19η Μαϊου είναι ημέρα πένθους αλλά και άγιας μνήμης για όλο τον Ελληνισμό. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων, τιμούμε τους αγώνες που έδωσαν οι αντάρτες Σανταίοι στο Σούλι του Πόντου με πρωτοστάτη τον Ευκλείδη Κουρτίδη που έγινε θρύλος και σύμβολο ελευθερίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το δικό μας χρέος τιμής είναι να αγωνιστούμε για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία ως διαρκές και απαράγραπτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και από την ένοχη Τουρκία και από τη διεθνή κοινότητα για να δικαιωθεί η θυσία αίματος των προγόνων μας και για να αποτραπούν στο μέλλον νέες Γενοκτονίες ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί τoυ αρχιμανδρίτη Δημητρίου Μπίκα εκπροσώπου του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, των βουλευτών Ειρήνης Αγαθοπούλου, Γιώργου Φραγγίδη του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας Θεόφιλου Ασλανίδη και των εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων.

Ο ακμαίος πολιτισμός του Πόντου στερεωμένος στην ορθόδοξη κιβωτό, στα εκπαιδευτικά επιτεύγματα και στον ευρωπαϊκό κοσμοπολιτισμό ζωντάνεψε μέσα από τα λόγια της συνταξιούχου εκπαιδευτικού Φρειδερίκης ΤσαχουρίδουΧατζηαποστόλου. Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης καθήλωσε το κοινό διεκτραγωδώντας στη συνέχεια τη σκληρή μοίρα που επιφύλαξαν οι Κεμαλιστές εφαρμόζοντας οργανωμένο σχέδιο  φυσικής εξόντωσης και καταστροφής των Ελλήνων του Πόντου και το χρονικό του βίαιου ξεριζωμού τους από τις πανάρχαιες κοιτίδες του πολιτισμού του.

Δεν απεμπολούμε την ιστορική αλήθεια διότι σ΄αυτήν εδράζεται η συνείδηση της συνέχειας του Ελληνισμού. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι τελικής δικαίωσης που είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η διεθνής καταδίκη της Τουρκίας γιατί μόνο τότε θα ησυχάσουν οι ψυχές των αδικοχαμένων αδελφών μας τόνισε εμφατικά.

Το διήμερο εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, οι βουλευτές Ειρήνη Αγαθοπούλου, Γιώργος Φραγγίδης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Αικατερίνη ΓιαννακούλαΖιούτα, Δημήτρης Θεοδωρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαρίλαος Ξενιτίδης, Χριστόφορος Πιπερίδης, ο Πρόεδρος τηςΚοινότητας Νέας Σάντας Χριστόφορος Γαβράς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, της Τροχαίας, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’, η Πρόεδρος

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου και ο

κ. Αθανάσιος Σεφερίδης ως εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, την  Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ τους Ποντιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους Καμπάνη, Δροσάτου,Γερακαριού, Αγίου Αντωνίου και Χέρσου, Μέσων Αποστόλων. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Δημήτρης Χαραλαμπίδης και κάτοικοι της Νέας Σάντας μεταξύ των οποίων και η γηραιά Ελένη Κουρτίδη, εγγονή του Ευκλείδη Κουρτίδη.

Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς.