Δήλωση Γκουντενούδη για το προσφυγικό και την μετακίνηση της 33 Μ/Κ ΤΑΞ

Το σημαντικό πρόβλημα που ενέσκηψε με την εκπαίδευση των παιδιών των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων στο δήμο μας, επανέφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την κυβερνητική αβελτηρία αλλά και την ανεπάρκεια και πλήρη απραξία της δημοτικής αρχής και προσωπικά του Δημάρχου.

Ο δήμος μας τα τελευταία πέντε χρόνια διαχειρίστηκε το μείζον εθνικό ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, όντας πέρασμα για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι πριν διαβούν τα σύνορα της χώρας, παρέμειναν επί μακρόν στην περιοχή της Ειδομένης.

Ενώ επί δικής μας θητείας, είχαμε αποσπάσει την δέσμευση του τότε αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι η προσωρινή δομή της Νέας Καβάλας θα κλείσει, τουναντίον και επί δημαρχίας Σιωνίδη η δομή της Νέας Καβάλας έγινε μόνιμη με νόμο του κράτους, γιγαντώθηκε και σήμερα αριθμεί 1.700 άτομα. Σε συνδυασμό με τα 240 άτομα που ζουν σε νοικιασμένα σπίτια και ξενοδοχεία στον αστικό ιστό Πολυκάστρου αλλά και τα 1000 με 1500 άτομα που περιφέρονται κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής από Χαμηλό-Ειδομένη έως Μεταμόρφωση-Κορώνα, δημιουργείται μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Δήμος Παιονίας πλέον λυγίζει υπό το βάρος της άδικης και παράλογης ανάθεσης της διαχείρισης τόσο μεγάλου πληθυσμού λαθρομεταναστών και προσφύγων, καθώς μαζί με τα νησιά, επωμίσθηκε τον μεγαλύτερο όγκο των ροών αυτών και παρά το γεγονός ότι είμαστε ένας μικρός δήμος στα σύνορα.

Η δημοτική αρχή αντί να αντιληφθεί εγκαίρως τι πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει, κώφευε όταν όλοι διαμαρτύρονταν κι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, ήδη από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Και τώρα; Έρχεται ο κ. Σιωνίδης σε δημόσια δήλωση του να μας πει ότι η λύση είναι η αναλογική κατανομή των μεταναστών μαθητών σε σχολεία όλου του δήμου! Είναι δυνατόν να προτείνει ο δήμαρχος ως λύση την απλή μετατόπιση του προβλήματος από ένα μέρος του δήμου σε ένα άλλο; Σε λίγο θα μας προτείνει και την αναλογική μετακίνηση των μεταναστών του καταυλισμού της Νέας Καβάλας και σε άλλους οικισμούς του δήμου μας!

Έτσι όμως λειτουργεί ο κ. Σιωνίδης και η ομάδα του σε όλα τα επίπεδα. Τα ίδια αργά ή καθόλου αντανακλαστικά επιδεικνύει και στα υπόλοιπα θέματα όπως βέβαια και με την επικείμενη μετακίνηση της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από το Πολύκαστρο σε άλλο μέρος της επικράτειας.

Που είναι η δημοτική αρχή να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, να ξεσηκώσει τους πολίτες για να αλλάξει την απόφαση αυτή;

Μήπως ο κ. Σιωνίδης φοβάται να μην του χαλάσουν την κομματική διαγωγή;

Το γεγονός της μονιμοποίησης του κέντρου φιλοξενίας της Ν. Καβάλας, μαζί με την απομάκρυνση του στρατού από την περιοχή μας, θα δημιουργήσει καταστάσεις τις οποίες δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε.

Ο δημοτικός μας συνδυασμός «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ» πάντοτε πιστοί στις δεσμεύσεις μας έναντι των συνδημοτών μας, δηλώνουμε παρόντες για να συμμετέχουμε σε κάθε κινητοποίηση και σε κάθε συλλογική δράση ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής στο δήμο μας και φυσικά είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και την δημοτική αρχή εφόσον αναλάβει επιτέλους κάποια θετική πρωτοβουλία στα μέτωπα αυτά.

Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους, όπως άλλωστε το είχαμε πει και στην συνάντηση με τον νυν Υπουργό κ. Μηταράκη στο Δημαρχείο, όταν το επισκέφθηκε προ μηνός.

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού στο δήμο μας δεν λύνεται με αναλογικές κατανομές των μαθητών και με συνεχή δημιουργία νέων εγκαταστάσεων μέσα στο κέντρο φιλοξενίας.

Λύνεται  μονάχα με το ΠΛΗΡΕΣ, ΟΡΙΣΤΙΚΟ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ της δομής της Νέας Καβάλας.

Η Παιονία είναι η εσχατιά της Ελλάδας και η πύλη προς τα Βαλκάνια, είναι ακριτική ευαίσθητη περιοχή και δεν είναι δυνατόν να γίνεται αποθήκη ψυχών ούτε να απογυμνώνεται μετά από τόσα χρόνια παρουσίας του στρατού.

Έχουμε ήδη υποστεί τεράστιο και ασύμμετρο βάρος, ήρθε η ώρα αυτό να σταματήσει. Μόνο έτσι μπορεί να αντιστραφεί η καθοδική πορεία του δήμου και η περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των συνδημοτών μας.

Καλούμε τον δήμαρχο κ. Σιωνίδη έστω και τώρα να αλλάξει τακτική και να σταματήσει να γίνεται κολαούζος των δυσμενών για τον τόπο μας κυβερνητικών αποφάσεων και να γίνει επιτέλους προστάτης των συμφερόντων των δημοτών μας.

Χρήστος Π. Γκουντενούδης

Πρώην Δήμαρχος Παιονίας

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης

«ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ»

 

Δήλωση Δημάρχου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη

Με αφορμή τελευταίες ανακοινώσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρήστου Γκουντενούδη σε σχέση με την λειτουργία της δομής στην Νέα Καβάλα και τις παρενέργειες που δημιουργεί στην λειτουργία των σχολείων του δήμου, θέλω να του υπενθυμίσω ότι εκείνος ήταν ο δήμαρχος: 

– που συναίνεσε στη δημιουργία της δομής στη Νέα Καβάλα στις 26 Φεβρουαρίου 2016 σε αντίθεση με το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 2016, αρ. απόφασης 44/2016,
– που δεν προκάλεσε έκτοτε και μέχρι το τέλος της θητείας του συζήτηση ή ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο για το κλείσιμο της δομής,
– που από το 2016 έως το 2019 εξωράιζε όλα τα προβλήματα του μεταναστευτικού εστιάζοντας στις φιλίες που είχε αναπτύξει με τους τότε Υπουργούς,
– που δεν κατάφερε να πληρωθούν ούτε οι επαγγελματίες που καθάρισαν την Ειδομένη,
– που παρέδωσε τις δομές της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου σε άθλια κατάσταση χωρίς να αποκομίσει ούτε ένα απορριμματοφόρο για τις φθορές που δημιούργησε σε αυτές, η προσφυγική κρίση,
– που όταν στις 30 Ιουνίου 2017 κυβερνητικό στέλεχος ανακοίνωσε σε επίσκεψη του στην Παιονία ότι η δομή της Νέας Καβάλας δεν κλείνει, διαμαρτυρήθηκε μέσω δημοσιεύματος αναφέροντας ότι ο δήμος Παιονίας έχει πάρει «ψίχουλα» και ψεύτικες υποσχέσεις.

Κύριε Γκουντενούδη, συναινέσατε στην εγκατάσταση των μεταναστών στην Νέα Καβάλα, το 2016 και τώρα «ποιείτε  την νήσσαν». Μας φορτώσατε το πρόβλημα και τώρα κάνετε φτηνή αντιπολίτευση.

Την πρώτη εβδομάδα της ανάληψης των καθηκόντων μου η δομή είχε 2000 μετανάστες και οι πόλεις μας άλλους 300, περισσότερους δηλαδή από σήμερα. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, ασχολούμαι με τα προβλήματα των σχολείων που απορρέουν από το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα οποία εσείς μου κληροδοτήσατε. Η σύσταση των ΔΥΕΠ και η φοίτηση μεταναστών σε πρωινά τμήματα ξεκίνησε επί των ημερών σας.

Από τον πρώτο μήνα της διοίκησης μας, ξεκινήσατε να δημοσιεύετε καταγγελτικά πονήματα που στην αρχή δικαιολογούσα αναλογιζόμενος ότι ήταν αποτέλεσμα της απογοήτευσης που σας δημιούργησε η εκλογική ήτα. Συνεχίσατε όμως εμπλουτίζοντας, τα γραφόμενα σας με ψέματα και χυδαίους χαρακτηρισμούς.

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι είπα και πριν λίγο καιρό. Δεν θα ακολουθήσω την πολιτική ρότα που έχετε επιλέξει και θα παραμένω σταθερά στον δρόμο της συνεννόησης και της δημιουργικής σύνθεσης, θεωρώντας ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, ότι αυτός ο δρόμος εκφράζει και τους περισσότερους συναδέλφους στο δημοτικό συμβούλιο.

Δέχομαι και εκτιμώ την κριτική, όταν βασίζεται σε επιχειρήματα και όταν προέρχεται από ανθρώπους που θέλουν να συνεισφέρουν στο κοινό καλό και όχι να κρύψουν μέσω αυτής τα λάθη, τις παραλήψεις και την αναποτελεσματικότητα τους.

Τις ανακοινώσεις που τις χαρακτηρίζει η χυδαιότητα και το ψέμα τις αφήνω ασχολίαστες γιατί δεν έχω χρόνο να αφιερώσω σε εγωκεντρικές και συμφεροντολογικές τοποθετήσεις και γιατί σέβομαι τους πολίτες μας. Οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να λύνουν τα προβλήματα των δημοτών και όχι να τους φορτώνουν με τα δικά τους.

Ο δήμος μας για να προοδεύσει απαιτεί σοβαρή, δημιουργική και στιβαρή διοίκηση και καταβάλουμε καθημερινά επίπονη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε . Μέρα με την ημέρα κάνουμε πράξη το πρόγραμμα μας και τιμούμε την εντολή που μας έδωσαν οι δημότες.

Ο πολιτικός πολιτισμός και η κρισιμότητα των καιρών μας επιβάλουν να συνεργαστούμε με ομοψυχία και να εκπέμψουμε με απόλυτη ευκρίνεια το μήνυμα της ενότητας στους δημότες μας γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και ενωμένοι θα είμαστε πιο δυνατοί.