Ειδικά οχήματα και εξοπλισμό στο δίκτυο εθελοντικών ομάδων των Δήμων της Θεσσαλονίκης παρέδωσε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 

Με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και εξοπλισμό υποστηρίζει το δίκτυο εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας των Δήμων της Θεσσαλονίκης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα σε θέματα φυσικών καταστροφών και να ενισχυθεί η επιχειρησιακή επάρκειά του.

Η παράδοση των ειδικών οχημάτων και του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Θέρμης, παρουσία του Δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου και της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι στο πλευρό των εθελοντών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής προσπάθειάς μας για τη θωράκιση του τόπου μας και την προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές. Με την κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζουμε διαρκώς μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο στην αντιπυρική, όσο και στην αντιπλημμυρική θωράκιση, όπου η συνεισφορά των εθελοντών έχει αποδειχθεί κρίσιμη και πολύτιμη. Το δίκτυο εθελοντών πολιτικής προστασίας των Δήμων αποκτά από σήμερα περισσότερα μέσα για να μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στο έργο του. Δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη ετοιμότητας και διαχείρισης του κινδύνου από πυρκαγιές και πλημμύρες, η οποία θα αξιοποιηθεί και θα εφαρμοστεί από τις εθελοντικές ομάδες της περιαστικής ζώνης της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου – Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας – Χορτιάτη. Κοινός μας στόχος είναι η μείωση των δυσμενών επιπτώσεων από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών και των πλημμυρών, κυρίως μέσω προληπτικών ενεργειών και δράσεων παρακολούθησης, αυτο-οργάνωσης και έγκαιρης προειδοποίησης».

Η κ. Πατουλίδου εξήρε το έργο των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας και δήλωσε πως ούσα η ίδια εθελόντρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, γνωρίζει πολύ καλά πως ο καλός εθελοντής είναι ο εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος εθελοντής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φροντίζει και για τα δύο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους κ.κ. Τζιτζικώστα και Πατουλίδου για τη συνδρομή τους στο έργο της ομάδας εθελοντών πολιτικής προστασίας του δήμου Θέρμης. «Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς που προηγήθηκε είναι αυτό που βλέπετε σήμερα. Παραδόθηκαν στο δήμο Θέρμης τρία αυτοκίνητα πλήρως εξοπλισμένα τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στους εθελοντές μας που παράγουν μεγάλο και δύσκολο έργο και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται. Ως δήμος έχουμε κάνει σειρά ενεργειών ώστε να τους εξοπλίσουμε σωστά, με στολές, εργαλεία, σχέδια και πολλά άλλα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε έκτακτο περιστατικό», επισήμανε ο Δήμαρχος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικτύου εθελοντών, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται:

1.Υπηρεσίες για την εξειδίκευση του τοπικού κινδύνου πυρκαγιάς και πλημμύρας για την περιαστική ζώνη της Θεσσαλονίκης και ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών και σχεδίων δράσης ενεργειών για τους εθελοντές πολιτικής προστασίας των Δήμων της περιοχής.

2.Προμήθεια εξοπλισμού βελτίωσης της επιχειρησιακής ικανότητας των εθελοντικών ομάδων. Ο εξοπλισμός αφορά στην προμήθεια τριών εξειδικευμένων οχημάτων (4Χ4, με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή και ασύρματο), που θα αξιοποιηθούν για την καλύτερη κάλυψη στο πεδίο των επιχειρησιακών αναγκών πολιτικής προστασίας της περιοχής εφαρμογής και τα οποία παραδόθηκαν σήμερα.

3.Προμήθεια εξοπλισμού βελτίωσης της ψηφιακής ικανότητας των εθελοντικών ομάδων. Ο εξοπλισμός αφορά στην προμήθεια μέσων και εργαλείων (κινητών συσκευών και ταμπλετών) για την εφαρμογή και επιχειρησιακή λειτουργία του πολύ-επίπεδου συστήματος ημερήσιας διάταξης / αναδιάταξης δυνάμεων εθελοντών πολιτικής προστασίας, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της πράξης. Επίσης ο εξοπλισμός περιλαμβάνει υποδομή δορυφορικού διαδικτύου και ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής του στόλου για τις ανάγκες εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του ίδιου συστήματος.

4.Δημιουργία ειδικού μητρώου εξειδικευμένων εκπαιδευτών και εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων διαχείρισης κινδύνων. Αφορά στη δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού μητρώου τακτικών και έκτακτων εκπαιδευτών. Στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν και δύο επιχειρησιακές εφαρμογές, μία ανά έτος, του πολύ-επίπεδου συστήματος ημερήσιας διάταξης / αναδιάταξης δυνάμεων, με τη συμμετοχή των εθελοντών πολιτικής προστασίας των Δήμων της περιοχής.

5.Δράσεις ενημέρωσης και δημοσιότητας. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την οργάνωση και διενέργεια εκδηλώσεων ενημέρωσης και δημοσιότητας καθώς και την παραγωγή προωθητικού υλικού δημοσιότητας για το κοινό.