Ένα μήνυμα Ελευθερίας

Ελεύθερο και στα δεσμά του ακόμα, το αδούλωτο έθνος κήρυξε την Επανάσταση για να εξέλθει από το σκοτάδι της τυραννίας και του φόβου και να βαδίσει περήφανα στο φως.

Η διακηρυγμένη απόφασή των κληρονόμων του αρχαιοελληνικού κλέους, συμπυκνωμένη στο σύνθημα ‘’Ελευθερία ή Θάνατος’’ διαπέρασε σαν αστραπή τις εσχατιές του ελληνικού χώρου πυρπολώντας τις καρδιές των Ελλήνων. Δεμένες σφιχτά με την πίστη στον Θεό και στην Πατρίδα οι επαναστατικές διακηρύξεις μετουσιώθηκαν σε ένοπλη δράση, σε μεγάλες και αιματηρές θυσίες και οδήγησαν στην πολυπόθητη έξοδο προς την ελευθερία του γένους.

Εορτάζουμε φέτος 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, σε κλίμα εθνικής ανάτασης, με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές του ’21.

Στο φωτοστέφανο της δόξας τους λαμπυρίζουν η αρετή της φιλοπατρίας, η ανδρεία. Η  θεμελίωση του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους, άλλωστε, είναι δικό τους έργο.

Τιμούμε την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας υποκλινόμενοι στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής που τόλμησε το ακατόρθωτο πολεμώντας με μια ισχυρή Αυτοκρατορία, που δε δίστασε να εναντιωθεί στους ισχυρούς της εποχής προτάσσοντας θαρρετά το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας και επανατοποθετώντας την Ελλάδα στην κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Αναγνωρίζουμε ότι τα λάθη και οι παραλείψεις ζημίωσαν τα εθνικά μας δίκαια. Οι συμπληγάδες του εμφυλίου, οι ακραίοι ανταγωνισμοί, η κατάρα του διχασμού πάντοτε κουβαλούν δεινά, είμαστε όμως περισσότερο προσεκτικοί για να αποφύγουμε καθετί που θα βάραινε την καθαρότητα της εθνικής σκέψης.

Στις σημερινές αναλογίες της εποχής μας οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η φαντασίωση της νέο- οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης.

Πιο ώριμοι και πιο έμπειροι συνειδητοποιούμε ότι η επιτυχία των στοχεύσεών μας ως έθνους, ως κράτους και ως κοινωνίας, περνάει μόνο από έναν δρόμο, το δρόμο της εθνικής ενότητας.

Η επανάγνωση των μηνυμάτων της εθνικής μας επετείου διατρανώνει την ανάγκη να διδαχθούμε από το χθες και ως αντάξιοι συνεχιστές να αγωνιστούμε για την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Ανάπτυξης, της Δημιουργίας.

Η Ελληνική Επανάσταση είναι ένα μήνυμα ελευθερίας στην μακραίωνη ιστορία ενός λαού που ακτινοβολεί το φως του Πολιτισμού του σε όλη την Οικουμένη.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους!

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας με την ελληνική σημαία να κυματίζει πάντα ψηλά!

 

Δημήτρης Κυριακίδης

Δήμαρχος Κιλκίς