Αγαπητοί συμπολίτες,

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά που αποτελεί σταθμό για την πορεία μας ως Έθνος και αλλά και ως πολίτες, καθώς πέρασαν κιόλας 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το ένδοξο ελληνικό Έθνος, το οποίο πέρασε όχι αλώβητο, μέσα από τόσες δοκιμασίες σε μια διαδρομή χιλιετιών για να φθάσει ως το σήμερα, εμπνέεται και οδηγείται από τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αρχές και αξίες με τότε.

Η αγάπη για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία αποτέλεσαν φάρο φωτεινό για το μέλλον αυτού του τόπου.

Το πάθος για την αποτίναξη του βάρβαρου τουρκικού ζυγού που βασάνισε και ταλαιπώρησε το λαό μας επί 4 αιώνες και η αγαθή προσδοκία για το ύψιστο ιδανικό της Ελεύθερης Πατρίδας, ένωσαν τους συμπατριώτες μας παραμερίζοντας κάθε τι άλλο.

Ακόμη κι αν φέτος δεν μπορούμε να εορτάσουμε με όλη την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας, η μνήμη του Αγώνα και η τιμή των αγωνιστών συνεχίζει να μας εμπνέει.

Η συντριβή του προαιώνιου εχθρού της Πατρίδος μας ακόμη και αν εκείνη την εποχή έδειχνε ανίκητος, θα μας δίνει δύναμη και κουράγιο να τον αντιμετωπίσουμε σε κάθε επίπεδο χωρίς φόβο.

Το περήφανο ελληνικό Έθνος όπως κατάφερε ενωμένο να κερδίσει την ανεξαρτησία του αντικρίζοντας κατάματα το ιστορικό του πεπρωμένο χωρίς να το σκιάζει καμιά φοβέρα, έτσι ας σταθεί αφορμή η βαριά αυτή κληρονομιά να μην υποχωρήσουμε και τώρα έναντι ουδενός τολμά να επιβουλεύεται τα δίκαια μας.

Ας σηκώσουμε λοιπόν όλοι μας από σήμερα την Σημαία ψηλά υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο που θα έχει την προσοχή του στραμμένη στη χώρα μας, ότι είμαστε φορείς της συνέχειας της ιστορικής Εθνικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Ότι οι νέοι μας και τα παιδιά μας έχουν μέσα τους την ίδια φλόγα και τα ίδια ιδανικά.

Μονιασμένοι να βροντοφωνάξουμε εκεί που πρέπει ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα δίκαια μας, αυτά που με θυσίες κρατάμε τόσους αιώνες,  ό,τι κι αυτό μας κοστίσει.

Ας το ακούσουν αυτό όλοι μέσα κι έξω από την Πατρίδα μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Χρήστος Π. Γκουντενούδης

Πρώην Δήμαρχος Παιονίας