Τις διεθνείς εκθέσεις Detrop και Oenos, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους.

Το εκθεσιακό «δίδυμο» Detrop-Oenos αποτελεί μια από τις κορυφαίες διεθνούς κύρους εκθέσεις, που αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, αναδεικνύοντας τον αγροδιατροφικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας, τη γαστρονομία, τα εκλεκτά προϊόντα της μακεδονικής γης και τη Μακεδονική Κουζίνα, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της προσπάθειας που καταβάλει η διοίκηση της Περιφέρειας, για προβολή και προώθηση των εκλεκτών προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής, σε συνδυασμό με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η DetropOenos 2019 είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Τζιτζικώστας συμμετείχε ενεργά και στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Ν.Α. Ευρώπης, μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Ο Περιφερειάρχης φόρεσε την ποδιά του σεφ και μαγείρεψε πιάτα της μακεδονικής κουζίνας, με τον Πατέρα Επιφάνειο.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το Περίπτερο 12 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είχε αναβαθμισμένη παρουσία στη DetropOenos με 74 επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo για την άψογη διοργάνωση των φετινών εκθέσεων και έδωσε έμφαση στην παρουσία καινοτόμων επιχειρήσεων και εφαρμογών, νέων προτάσεων και προϊόντων και πολλών παράλληλων γεγονότων, που έχουν διαμορφώσει έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα για τις δυο εκθέσεις.

«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουμε, για άλλη μια φορά, στις εκθέσεις DETROP και OENOS, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια να υποστηρίξουμε, να προβάλουμε και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Και έχουμε πολλά να σας παρουσιάσουμε, όπως ακριβώς κάνουμε και σε περισσότερες από 70 διεθνείς και εγχώριες κλαδικές εκθέσεις που συμμετέχουμε. Πρωταγωνιστές της παρουσίασής μας όπως πάντα είναι οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας με τα εκλεκτά προϊόντα τους, τα μακεδονικά προϊόντα, που είναι επώνυμα, ασφαλή και πιστοποιημένα και αξίζουν να είναι στο επίκεντρο. Προϊόντα με ονομασία προέλευσης, με υψηλή και αναγνωρισμένη ποιότητα, διατροφική αξία και γεύση. Προϊόντα που ξεχωρίζουν και διεκδικούν σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Και μάλιστα, τα τελευταία οχτώ πολύ δύσκολα χρόνια πέτυχε 50% αύξηση στις εξαγωγές της, 20% πάνω από εθνικό μέσο όρο που κυμάνθηκε στο 30%, παρά τις αντιξοότητες, παρά το εχθρικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, αποκλειστικά και μόνο με τους κόπους και τις θυσίες των παραγωγών, των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των τοπικών επιχειρήσεων.

«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με συγκεκριμένες δράσεις, τις τοπικές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους, να κατακτήσουν τα προϊόντα της μακεδονικής γης, πρωταγωνιστική θέση στις ελληνικές και διεθνείς αγορές. Και ταυτόχρονα είμαστε στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για τη θωράκιση και την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων, που είναι ελληνικά προϊόντα και μόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Περιφέρειας για την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε τις εξής:

-Σύνδεση και προβολή συνδυασμένα του αγροδιατροφικού, του πολιτιστικού αλλά και του τουριστικού προϊόντος.

-Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

-Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Ειδικό σήμα ποιότητας «Προϊόντα Μακεδονικής Γης».

-Μακεδονική Κουζίνα.

-Πρωτοβουλίες προώθησης του οινικού τουρισμού, όπως οι Δρόμοι του Κρασιού.