Ο βουλευτής Κιλκίς, Στέφανος Παραστατίδης ως υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής οργανώνει και υλοποιεί το «Οδοιπορικό για την Παιδεία» στο νομό Κιλκίς, επιθυμώντας την ενημέρωση, την επικοινωνία και τον διάλογο με αυτούς που συμμετέχουν καθημερινά στο πεδίο της εκπαίδευσης. Το οδοιπορικό αποτελεί μια κινηματική προσέγγιση για τη δημιουργία δικτύων, επαφών, καταγραφή προβλημάτων, διαμόρφωση ατζέντας και θέσεων για την Παιδεία.

Το Οδοιπορικό συνεχίστηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στο Πολύκαστρο, στον Ευρωπό και στην Αξιούπολη, καλύπτοντας τις υπόλοιπες περιοχές της Παιονίας, καθώς η αρχή είχε γίνει με επίσκεψη σε περιοχές της Γουμένισσας. Ο Βουλευτής συνοδευόταν από τη Γραμματέα της Δ.Ο. Παιονίας Φρόσω Σανίδα, την Αντιδήμαρχο Ωραιοκάστρου και υποψήφια Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ, με καταγωγή από την Παιονία, Χριστίνα Αλίρη, σε όλες τις επισκέψεις. Στην επίσκεψη στο Λύκειο Αξιούπολης, είχαμε και την παρουσία του Αντιδημάρχου Παιονίας, Κύρου Καλαβάζη καθώς και του Δημοτικού Συμβούλου Παιονίας και Αναπληρωτή Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ν. Κιλκίς, Ευστάθιου Αβραμίδη.

Πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες επισκέψεις σε σχολικές δομές των πόλεων και κωμοπόλεων, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), έγιναν συναντήσεις με συλλόγους διδασκόντων, με εκπαιδευτικούς ΣΕΠ (σύμβουλοι εκπαίδευσης προσφύγων), με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων μαθητών. Πραγματοποιήθηκαν γόνιμες συζητήσεις σε θέματα γενικής παιδείας, ειδικής αγωγής, υποδοχής και ένταξης προσφύγων, υποδομών, κτηριακών εγκαταστάσεων, τεχνολογικού αλλά και ειδικού εξοπλισμού. Επίσης, και για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε εξέλιξη, έγινε διάλογος, ακούστηκαν θέσεις αλλά και προτάσεις. Στο Λύκειο Αξιούπολης τονίστηκε ο προβληματισμός για την έκταση της διδακτέας ύλης, για το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και για τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων). Ίσως, θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Καταγράφηκαν προβλήματα και ελλείψεις στα σχολικά κτήρια, τα περισσότερα είναι παλαιά, ενεργοβόρα και στερούνται οικοδομικής άδειας, έτσι και οι προτάσεις για ενεργειακή αναβάθμισή τους και αυτονομία δεν προχωράνε. Στο γυμνάσιο και λύκειο Ευρωπού δεν υπάρχει στάση λεωφορείου για τους μαθητές και μένουν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, ακόμη τονίζεται και η απουσία ράμπας πρόσβασης για ΑΜΕΑ. Δεν υπάρχει κυλικείο, ελλείψει άδειας. Επίσης, παρατηρούνται ελλείψεις σε υποδομές και συνθήκες υγιεινής, στις τουαλέτες. Στο 1ο Δημοτικό Αξιούπολης το κτήριο παρουσιάζει πολλές φθορές και προβλήματα και υπάρχει η ανάγκη για συνολική παρέμβαση, με την αντικατάσταση των κουφωμάτων να είναι πρώτη προτεραιότητα. Από υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα τεχνολογικά μέσα των περισσότερων σχολείων είναι παλαιά ή απαρχαιωμένα όπως και το εργαστήρι πληροφορικής και χρήζουν ανανέωσης, σε κάποιες αίθουσες δεν υπάρχει δίκτυο και Η/Υ. Περιμένουν την αναβάθμιση με διαδραστικούς πίνακες. Η εγκατάσταση δικτύου ίντερνετ παρουσιάζει προβλήματα, δεν είναι πάντα σταθερή η ταχύτητα και καταγράφονται περιπτώσεις που εξαιτίας των καιρικών συνθηκών διακόπτεται. Οι ανάγκες, επομένως, είναι μεγάλες και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν για τη βελτίωση συνολικά του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της στελέχωσης των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που είτε γίνεται καθυστερημένα, είτε γίνεται με σημαντικά μικρότερο αριθμό από αυτόν των αναγκών, με αποτέλεσμα ένας εκπαιδευτικός να καλύπτει 3 – 4 σχολεία ή ακόμη και σχολεία να στερούνται ειδικότητες. Επίσης, οι περισσότεροι από αυτούς είναι αναπληρωτές για πολλά έτη, έχοντας την αγωνία για πρόσληψη νωρίτερα, για την απόσταση, για δρομολόγια. Είναι πάγιο αίτημα τους να δοθούν οργανικές στα σχολεία για τις θέσεις αυτές, όπως έχει γίνει με άλλες ειδικότητες.

Εκφράστηκε, ακόμη, ο έντονος προβληματισμός για την έλλειψη πόρων και την υποχρηματοδότηση αλλά και για τις επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία των σχολικών επιτροπών.

Αξίζει να τονιστεί το πολύ καλό και φιλόξενο κλίμα που κυριάρχησε σε όλες τις συναντήσεις, η διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο αλλά και η αγωνία, εκπαιδευτικών και γονέων για σταδιακή επίλυση των προβλημάτων.

Ευχαριστούμε θερμά τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων που μας υποδέχθηκαν, τα μέλη των συλλόγων εκπαιδευτικών αλλά και γονέων μαθητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Το #Οδοιπορικό_Παιδεία_Κιλκίς  θα συνεχιστεί με την ίδια διάθεση και ενδιαφέρον και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές του Κιλκίς.