ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Στην  ομιλία της ενώπιον της  Διαρκούς  Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», η  βουλεύτρια Ειρήνη Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας σύγχρονης  δημογραφικής πολιτικής,  αλλά και στην αναποτελεσματικότητα κι  αδυναμία της   κυβέρνησης της ΝΔ να χαράξει μια τέτοια πολιτική μέσω των  ημίμετρων που φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή. Απευθυνόμενη μάλιστα προς τον Υπουργό Εργασίας έθεσε το ερώτημα αν πραγματικά η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει  εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος, μέρος του οποίου μπορεί να είναι τα 2.000 ευρώ ή αν περιορίζεται η πολιτική της σε αυτό το επίδομα και μάλιστα, αποκλείοντας συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και ανθρώπους από αυτό. Πέραν της τιμωρητικής λογικής και διάκρισης που διέπει το εν λόγω επίδομα μέσω των φίλτρων αποκλεισμού που θέτει, η κα Αγαθοπούλου επεσήμανε παράλληλα ότι  «είναι τουλάχιστον υποκριτικό και υποτιμητικό για τους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν γονείς, αν θεωρούμε ότι με τέτοια  αποσπασματικά και μεμονωμένα μέτρα, όπως αυτό του επιδόματος των 2000 ευρώ καταβαλλόμενο μάλιστα τμηματικά θα αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα».

Στη συνέχεια της ομιλίας της  αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σουηδίας,  η οποία  διαμόρφωσε μια ουσιαστική και επιτυχημένη στην πράξη δημογραφική  πολιτική, στηριζόμενη  σε τρεις πυλώνες, όπως δήλωσε, στην γενναία προνοιακή πολιτική, στην  ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας και στην προώθηση ουσιαστικών  και οριζόντιων πολιτικών  ισότητας, που και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να εφαρμόζει και τα οποία η παρούσα κυβέρνηση  απαξιώνει  και καταργεί.

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά «Αντί να σας απασχολεί πώς θα μειωθεί η ανεργία των νέων, που είναι το βασικότερο κίνητρο για να κάνουν παιδιά, σας απασχολεί πώς θα εντάξετε ξανά στην αγορά εργασίας τους συνταξιούχους. Ειπώθηκε από τον κ. Βρούτση τις προηγούμενες ημέρες και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «οι συνταξιούχοι είναι ένα ενεργό δυναμικό που το χρειαζόμαστε». Δεν ακούσαμε όμως, δυστυχώς, τον κ. Βρούτση, να λέει το ίδιο και για τους νέους. Άραγε, αυτή η νομοθετική παρέμβαση, που σας είπα μόλις τώρα και που εξαγγείλλατε, θεωρείτε ότι θα σώσει το Ασφαλιστικό ή θα βοηθήσει το Δημογραφικό ή απλά εξυπηρετεί τα δικά σας – μεγάλα πλέον – παιδιά;»