Σημεία ομιλίας της Ειρήνης Αγαθοπούλου στην ολομέλεια για το επίδομα γέννησης στη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης στην Ολομέλεια, η βουλεύτρια Ειρήνη Αγαθοπούλου άσκησε έντονη κριτική στις επιδοματικές πολιτικές της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τες πελατειακές, συντεχνιακές, αφού όπως δήλωσε «επί τόσα χρόνια διακυβέρνησης δικής σας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η επιδοματική πολιτική ήταν ένα απέραντο χάος και «μαγαζί γωνία» ταυτόχρονα. Υπήρχαν 200 επιδόματα, που τα έδιναν 120 διαφορετικές πηγές και όποιος έβγαινε υπουργός έκανε δωράκι και από ένα επίδομα σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή που τον βόλευε, π.χ. την εκλογική του περιφέρεια.»
Ωστόσο επεσήμανε ότι η πολιτική αυτή, που τόσο λοιδορείται και κατασυκοφαντείται από την ΝΔ, είναι αυτή που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, είναι αυτή που δημιούργησε τον ΟΠΕΚΑ για να βάλει μια τάξη στο χάος των επιδομάτων.
Στην συνέχεια της ομιλίας της αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε και που έτυχαν ευρείας αποδοχής, με κίνδυνο όμως τώρα να συρρικνωθούν ή να καταργηθούν με την υποκριτική, τιμωρητική πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως η θέσπιση μέτρων, όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου και θέρμανσης, τα επιδόματα παιδιών, η παροχή γευμάτων στο σχολείο, η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, οι άδειες μητρότητας και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς βοήθησαν ουσιαστικά ευρείες κοινωνικές ομάδες. Όλα αυτά που με ελάχιστα μέσα και πόρους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, και που η ΝΔ με μεγάλη ευκολία ομολογουμένως ξηλώνει.
«Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων όπως η ανεργία , ή το δημογραφικό, οφείλετε να ακολουθήσετε πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας και της οικογένειας όπως είναι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση κατώτατου μισθού, τις οποίες όχι μόνο δεν προωθείτε αλλά είτε τις καταργήσατε είτε τελούν υπό κατάργηση και συρρίκνωση.»
Τέλος, απευθυνόμενη προς την Υφυπουργό Εργασίας ανέφερε: «Έχετε – πλέον στο Υπουργείο σας – δύο φορείς, με πολύ μεγάλη εμπειρία στα θέματα πολιτικών ισότητας των φύλων και συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, απαραίτητες, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, τους έχετε όμως ευνουχισμένους, χωρίς κατ’ ουσίαν αρμοδιότητες και χωρίς πολιτικό σχεδιασμό αξιοποίησής τους, τη ΓΓΟΠΙΦ και το ΚΕΘΙ. Τουλάχιστον για το ΚΕΘΙ, που τυγχάνει να το γνωρίζω και καλύτερα, να σας θυμίσω ότι είναι ένα ΝΠΙΔ, με την ευελιξία που αυτό συνεπάγεται για τον φορέα, για να το χρησιμοποιήσετε τόσο ως ένα ερευνητικό – φορέα-εργαλείο όσο και ως εκτελεστικό βραχίονα των πολιτικών σας. Αξιοποιήστε τους!»