• Εξελίξεις στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές
  • Παραιτήθηκαν ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Κυριακίδης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Τσαντάκης που είναι και υποψήφιοι Δήμαρχοι
  • Δύο νέα πρόσωπα ετοιμάζει ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Σισμανίδης προς αντικατάσταση των παραιτηθέντων

Την παραίτησή του από την Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για λόγους αρχής υπέβαλε απόψε ο κ. Δημήτρης Κυριακίδης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς. Στο κείμενο της παραίτησής του ο κ. Κυριακίδης υπογραμμίζει ότι η ιδιότητά του ως Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και ως υποψήφιου Δημάρχου δεν είναι ασυμβίβαστη εν τούτοις θεωρεί ότι είναι ηθικό του χρέος να παραιτηθεί καθώς δεν επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το αξίωμα του Προέδρου για πιθανά οφέλη κατά την προεκλογική εκστρατεία ούτε όμως και να καταστήσει ευάλωτο το θεσμικό αυτό αξίωμα σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Στην ίδια συνεδρίαση την παραίτηση του στον Δήμαρχο του Κιλκίς υπέβαλε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτριος Τσαντάκης, για να αφοσιωθεί πλήρως στην υποψηφιότητα του ως υπ. Δήμαρχος.

Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της παραίτησης του κ. Κυριακίδη

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

αξιότιμοι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων

αγαπητοί συνάδελφοι

Η αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς θα είναι και η τελευταία που θα διευθύνω. Υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και καλώ το σώμα να την κάνει αποδεκτή.

Η απόφαση παραίτησής μου από την Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς συνδέεται με την κάθοδό μου ως υποψήφιου Δημάρχου Κιλκίς.

Παρά το γεγονός ότι η διπλή αυτή ιδιότητα δεν είναι ασυμβίβαστη, φρονώ ότι έχω ηθικό χρέος να παραιτηθώ, αφενός επειδή δεν επιθυμώ να εκμεταλλευθώ τη θέση του Προέδρου ώστε να αντλήσω πιθανά θετικά οφέλη κατά την προεκλογική μου εκστρατεία και αφετέρου επειδή δε θέλω να καταστήσω ευάλωτο το θεσμικό αξίωμα σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι θέσεις και τα αξιώματα προσφέρονται μόνο για να υπηρετούμε τον πολίτη και το συμφέρον του τόπου μας, με υψηλή αίσθηση ευθύνης, και ότι οποιαδήποτε υπέρβαση οδηγεί σε φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και πολιτικής φαυλότητας. Τέτοιου είδους φαινόμενα, ξεκάθαρα, είναι αντίθετα με τις πολιτικές μου αρχές.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Κιλκίς για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλλε ως επίσης και τη Δημοτική Παράταξη ”Άνοδος -7Πολις” για την τιμητική υπερψήφισή μου στο αξίωμα του Προέδρου.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω τους επικεφαλής των Δημοτικών Συνδυασμών, τα μέλη του Προεδρείου και όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους για την άριστη συνεργασία που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμα και για τις σκληρές συγκρούσεις αλλά και για τις γόνιμες παρεμβάσεις και συζητήσεις που διεξήχθησαν με γνώμονα την ωφέλεια του Δήμου μας.

Σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες εμπειρίες που αποκομίσαμε και μοιραστήκαμε και θέλω να ζητήσω συγνώμη εάν άθελά μου κάπου έσφαλλα ή αδίκησα κάποιον συνάδελφό μου.

Τιμώντας στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου θα παραμείνω απλός δημοτικός σύμβουλος έως το τέλος της παρούσας δημοτικής περιόδου υπερασπιζόμενος, όπως πάντοτε, το καλό και το συμφέρον του Δήμου Κιλκίς.

Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της παραίτησης του κ. Τσαντάκη

Κύριε Δήμαρχε
Θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου Κιλκίς για λόγους προσωπικούς, ευθύνης και αξιοπρέπειας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.

Έχω υπηρετήσει και αυτή τη Δημοτική Αρχή, και τους συνδημότες μου, έως τώρα, ακάματα και αγόγγυστα με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στους τομείς ευθύνης μου (Κοινωνική Πρόνοια, Πολιτισμό, Δόμηση, Εξυπηρέτηση Πολίτη κ.ά.). Αυτή την υπεύθυνη στάση τήρησα πάντοτε χωρίς να παραγνωρίζω ενδεχόμενες αδυναμίες και παραλείψεις κατά την πολύχρονη θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είμαι δε ευγνώμων στους συμπολίτες μου γιατί έχουν εκτιμήσει την αυτοδιοικητική μου προσπάθεια στην πράξη και με στηρίζουν επί σειρά ετών δίνοντάς μου ισχυρή δύναμη για να τους εκπροσωπήσω και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλό του Δήμου μας.

Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να τους προδώσω.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επιβάλλεται αποτελεσματικότητα, ριζοσπαστικές ενέργειες και να μπουν στο περιθώριο οριστικά μικροπολιτικές αντιλήψεις και παλαιοκομματικές τακτικές που τόσο πολύ μας ζημιώνουν.
Η κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών από την ελληνική βουλή αποτελεί μία ετεροβαρής συνθήκη που ζημιώνει και πληγώνει θανάσιμα τη Μακεδονία μας.Η παραίτηση μου δεν αποτελεί ούτε κίνηση εντυπωσιασμού ούτε παράδοση των όπλων της δημοκρατίας, αλλά ελάχιστη απόδειξη ευθιξίας προς αυτούς που δεν το έκαναν και αγάπης στον τόπο μου που είναι μαρτυρικός και ελληνικός μακεδονικός με ιστορία που δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με το Μέγα Αλέξανδρο.

Θα εξακολουθήσω να αγωνίζομαι για το καλό των συνδημοτών μου και του Δήμου από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και δε θα διστάσω και να διεκδικήσω και να συγκρουστώ ακόμη για τις αρχές και τις αξίες που πιστεύω ότι μας ενώνουν. Μας ενώνουν στην κοινή προσπάθεια, να δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε στο Δήμο Κιλκίς.

Εξάλλου το αξίωμα δεν προσδίδει αξία στον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος με τη συνολική στάση ζωής του είναι αυτός που αναδεικνύει και τιμά το αξίωμα.

Κιλκίς 28/1/2019
Με εκτίμηση

Δημήτρης Β.Τσαντάκης