Παρέμβαση του “Συμμετέχω” για τα έργα που ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος

ΕΙΝΑΙ  ΟΡΑΤΟ

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  1  ΚΑΙ  2»  ΣΤΑ «ΝΕΟΕΞΑΓΓΕΛΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ»  ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

 

Συμβαίνει σε κάθε νέο εκλεγμένη Κυβέρνηση ή  Δημοτική αρχή να επωμίζεται τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χωρίς πολλές φορές να μπορεί να μεταβάλει αποφάσεις, δημοπρατήσεις ή έργα που είναι στην πορεία υλοποίησής των.

Αυτό συμβαίνει με τα έργα τα οποία εξήγγειλε ξανά ο κ. Θεοδωρικάκος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κιλκίς για τον εορτασμό της 21ης  Ιουνίου και αφορούν έργα ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Κιλκίς. Συγκεκριμένα το ένα αφορά το Διυλιστήριο ( 3.000.000 ευρώ) με αρ. πρ. ένταξης 66923/22-11-18, το δεύτερο αφορά τους αγωγούς ομβρίων (2.026.220 ευρώ) με αρ. πρ. ένταξης  17699/12-3-19 και το τρίτο αφορά το αντλιοστάσιο (551.039 ευρώ) με αρ. πρ. ένταξης 67064/22-11-18

Αποτιμάται ως θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να συνεχίσει τα έργα τα οποία είχαν ενταχθεί και εγκριθεί μέσα  από τα  προγράμματα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1  ΚΑΙ 2» της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η αλήθεια πολλές φορές όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ισχυρίστηκε ο κ. Υπουργός ότι τα παραπάνω έργα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης μεταφέρθηκαν στο νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που εκπόνησε η Κυβέρνηση. Τα γεγονότα τον διαψεύδουν κατηγορηματικά. Τα έργα είχαν ενταχθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Νοέμβρη του 2018 (ΕΣΠΑ – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).  Από τις Δημοτικές εκλογές και μετά η Κυβέρνηση πάγωσε τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Φιλόδημος 1  και  2» μέχρι να αποφασίσει τι μέλει γενέσθαι με το παραπάνω πρόγραμμα.

Επειδή το όνομα «Φιλόδημος 1 και 2» παρέπεμπε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το εκπόνησε και το είχαν αγκαλιάσει σχεδόν όλοι οι Δήμοι της χώρας πίνοντας νερό στο όνομά του, αποφάσισε όχι μόνο να του αλλάξει όνομα αλλά να αλλάξει και τα προτεινόμενα έργα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κιλκίς με τα παραπάνω ενταγμένα έργα, επιχειρήθηκε και η αλλαγή ορισμένων, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δήμαρχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης που είχαμε ζητήσει ως παράταξη. Συγκεκριμένα η πρόθεση ήταν να καταργηθεί η κατασκευή του διυλιστηρίου με την αντικατάσταση των αγωγών.

Παρόμοιες μεταβολές επιχειρήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς όμως την δυνατότητα αντικατάστασης των ήδη ενταγμένων έργων, διότι θα χάνονταν η ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γι’ αυτό και μεταφέρθηκαν όλα τα εγκεκριμένα έργα των προγραμμάτων «Φιλόδημος 1 και 2» ως έχουν στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις.

Ο ισχυρισμός λοιπόν του κ. Υπουργού για έλλειψη κονδυλίων καταρρίπτεται και για έναν ακόμη λόγο. Την περίοδο 2010 – 2014 η συνολική χρηματοδότηση στους ΟΤΑ ήταν της τάξης των 155 εκατομμυρίων ευρώ και στην περίοδο 2015 – 2019 μόνο για τα δύο προγράμματα «Φιλόδημος 1 και 2» η χρηματοδότηση των Δήμων ανήλθε στο ποσό των 690 εκατομμυρίων ευρώ. Όσοι Δήμοι είχαν ώριμες μελέτες εντάχθηκαν λόγω του ότι τα προγράμματα «Φιλόδημος 1 και 2» ήταν ευέλικτα και γρήγορα υλοποιήσιμα.

Αυτό δε που αποκρύπτεται επιμελώς από τον κ. Υπουργό είναι ότι καθυστέρησαν την δημοπράτηση των έργων εδώ και ένα χρόνο μέχρι να αποφασίσουν ότι τα έργα θα προχωρήσουν αναγκαστικά όπως είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με την ωριμότητα των μελετών στις οποίες αναφέρεται και το Δ.Τ του Δήμου Κιλκίς.

Για δε τις επόμενες χρηματοδοτήσεις που εξήγγειλε αόριστα ο κ. Υπουργός με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είμαστε εδώ να τις δούμε πρώτα και να τις χαιρετήσουμε. Όντως η αναγκαιότητα αντικατάστασης των αγωγών υπάρχει σε πολλές περιοχές του Δήμου μας. Όπως μεγάλη αναγκαιότητα υπάρχει και για πολλά άλλα πρωτεύοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κιλκίς αλλά ένα χρόνο μετά ακόμη δεν έχουμε δει καμία ώριμη μελέτη για τον προγραμματισμό μεγάλων έργων.