Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΚΙΛΚΙΣ  και ο εκδοτικός οίκος ΚΕΔΡΟΣ  θα παρουσιάσουν στο κοινό του Κιλκίς τη νέα ποιητική συλλογή της κιλκισιώτισσας ψυχολόγου και ποιήτριας Έλλης Φρεγγίδου με τίτλο “Παύση τετάρτου”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Μανόλης Ανδρόνικος” της Τέχνης. Για τη συλλογή θα μιλήσουν η διακεκριμένη ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια Gestalt Κάτια Χατζηλάκου, M.Sc., ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μέλος του ΔΣ της ΤΕΧΝΗΣ Θεόδωρος Γιαννακός, καθώς και η ίδια η ποιήτρια.

Η  εκδήλωση έχει μια ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για τους φίλους                 και τα μέλη της ΤΕΧΝΗΣ, καθώς η συλλογή “Παύση τετάρτου” της Έλλης είχε κατακτήσει το Α’ Βραβείο του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” το 2016. Πρόκειται για ένα έργο μεστό και ανεπιτήδευτο, με πλείστες υπαρξιακές αναζητήσεις. Σύμφωνα με τον γνωστό κριτικό τέχνης Δ. Χλωπτσιούδη, “Η ποίηση της Φρεγγίδου δεν αναπαριστά τη ζωή· τη γλυκαίνει και την ενσωματώνει στη στιχουργική της. Η γλώσσα της αποαυτοματοποιεί τον καθημερινό λόγο…” (tovivlio.net, 2019).

Σύντομο βιογραφικό της ποιήτριας

Η Έλλη Φρεγγίδου μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στην πόλη του Κιλκίς. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία. Η αγάπη της για  την τέχνη και την ποίηση ξεκινά από τα εφηβικά της χρόνια. Η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια γίνεται με την ποιητική συλλογή «Από στέγη σε στέγη» το 2010. Το ποιητικό της ταλέντο διακρίνει ο ιστορικός εκδοτικός οίκος «Κέδρος» και εκδίδει με τη στήριξή του τη συλλογή «Δικαίωμα Φωτός» (2015). Το αναγνωστικό κοινό ανταποκρίθηκε με θερμή σε αυτό το εγχείρημα, γεγονός που την οδήγησε στην έκδοση της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Παύση τετάρτου» (2018) και πάλι υπό τη σκέπη των εκδόσεων Κέδρος.

Η Έλλη Φρεγγίδου έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις σε πλείστους διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με κορυφαία το Α’ Βραβείο στον 21ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ. Μάλιστα, το γεγονός αυτό είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και για την ίδια την ΤΕΧΝΗ, μιας και το Α’ Βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε δημιουργό που γεννήθηκε και κατοικούσε στη γενέτειρα του διαγωνισμού, το Κιλκις.

Έχει τιμηθεί, επίσης, με Α’ Βραβείο στον ποιητικό διαγωνισμό «Καισάριος Δαπόντες» στη Σκόπελο (2013) και με έπαινο το 2014 στον 29ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Δελφικοί Αγώνες Ποίησης» της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 400 περίπου συμμετοχές.

Τα τελευταία τρία χρόνια είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ.

Η Έλλη αγαπά την πόλη της, το Κιλκίς, έχοντας επιλέξει να ζήσει και να εργαστεί εδώ. Όνειρό της να γράψει μια ποιητική συλλογή αφιερωμένη στον τόπο της. Άλλωστε, όπως η ίδια δηλώνει κάθε φορά που της απονέμεται ένα βραβείο σε ποιητικό διαγωνισμό μιας πόλης, η μεγάλη της χαρά είναι που στην προσφώνηση                του ονόματός της ακολουθεί η φράση: «…από το Κιλκίς».