Η Μεγάλη Παρασκευή 26.4.19 θα μείνει ανεξίτηλα «χαραγμένη» στα θρησκευτικά χρονικά του Κιλκίς.

Είναι η ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης πραγματοποιήθηκε περιφορά Επιταφίου σε κοιμητήριο, και συγκεκριμένα στο παλαιό κοιμητήριο του Κιλκίς.

Πρόκειται για παμπάλαιο έθιμο πολλών περιοχών και κοιτίδων του Ελληνισμού, ιδιαιτέρως δε του ποντιακού, το οποίο παραδόξως δεν αναβίωνε σχεδόν από καταβολής ελευθέρου Κιλκίς, σε αντίθεση με πολλά άλλα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την πρωτοβουλία ανέλαβε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ.Εμμανουήλ, ο οποίος μάλιστα προσκάλεσε πριν λίγο καιρό τους κληρικούς της ενορίας Α.Πεντεκαιδέκα Μαρτύρων, πολιούχων Κιλκίς, στην περιοχή θρησκευτικής ευθύνης της οποίας ανήκει και συζήτησε μαζί του, διεξοδικώς το θέμα, σε σχέση τόσο με την συλλογή πληροφοριών για το έθιμο όσο και για την προετοιμασία της αναβιώσεώς του.

Ο ίδιος ο σεβασμιώτατος κκ.Εμμανουήλ σηματοδότησε το ξεκίνημά της, καθώς χοροστάτησε στην λειτουργία του Επιταφίου στον ιερό ναού των Α.Πεντεκαίδεκα, με την τελετή της Αποκαθηλώσεως και προέπεμψε τον Επιτάφιο έως την έξοδο του ιερού ναού.

Από εκεί ακολούθησε πομπή του Επιταφίου μέχρι το κοιμητήριο, με την συνοδεία ογκώδους πλήθους πιστών. Μετά την εντός του κοιμητηρίου περιφορά τελέσθηκε τρισάγιο.

Κατόπιν το πλήθος συνόδευσε και πάλι εν πομπή τον Επιτάφιο πίσω στον ιερό ναού Α.Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, όπου τέθηκε στο καθιερωμένο ολοήμερο προκύνημα.
Καθ΄όλη την διάρκεια των προαναφερθεισών τελετών και πομπών η κατάνυξη και συγκίνηση ήταν έκδηλη στους πιστούς, σε μιάν έμπρακτη απόδειξη της απήχησης που είχε στην κοινωνία του Κιλκίς η αναβίωση αυτού του πανελληνίου εθίμου, με την ιδιαίτερη σχέση με τις θρησκευτικές παραδόσεις του ποντιακού Ελληνισμού, έτσι που να θεωρείται δεδομένη η καθιέρωσή του.

Αν μη τι άλλο, ένα ισχυρό «αντίδοτο» στα νοσηρά και εκφυλιστικά φαινόμενα, που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια, απόρροια της δράσης κάποιων ξένων κέντρων εξουσίας και των εγχωρίων «πιονιών», «φερεφώνων» και «ανδρεικέλων» τους ενάντια σε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς φαίνεται ότι τους «ενοχλούν ταμάλα» επειδή… «χαλάνε την σούπα τους».

Επομένως, αξίζουν ο μεν σεβασμιώτατος κκ. Εμμανουήλ της ευφήμου μνείας για την σκέψη και πρωτοβουλία υλοποίησης, το δε εκκλησιαστικό συμβούλιο και οι κληρικοί της ενορίας Α.Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων των ευσήμων για την υποδειγματική πρώτη αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου, το οποίο θα αποτελεί στο εξής στοιχείο της θρησκευτικής ζωής του Κιλκίς κατά την Μ.Εβδομάδα, και ειδικότερα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μ.Παρασκευής.

Βεβαίως, η απορία παραμένει: Έπρεπε να περάσει πάνω από ένας αιώνας από την απελευθέρωση του Κιλκίς και σχεδόν ίδιο διάστημα από την τμηματική έλευση των προσφύγων από τον Πόντο και τον Καύσακο, ώστε να καθιερωθεί και στο Κιλκίς το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου εντός του κοιμητηρίου;

Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση περισσεύει η επιείκεια στην κριτική, αφού … «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

www.maxitis.gr