Προσκυνηματική επίσκεψη της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς στη Βουλγαρία

Προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποίησε η Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου στην Βουλγαρία από 19 έως 24 Αυγούστου 2019 με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Εμμανουήλ.

Η Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς έχει πνευματικές σχέσεις με την Βουλγαρία και ιδιαίτερα με την πόλη της Στενημάχου (Asenograd) διότι πολλοί Έλληνες αυτής της περιοχής ήρθαν ως πρόσφυγες στο Κιλκίς την δεκαετία του 1920.

Ο Εφημέριος και Προϊστάμενος της Ενορίας π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, συνοδευόμενος από τον Ιερομόναχο π. Νεκτάριο Ντέντα και τον Διάκονο Φιλόθεο Τσαμπαζάκη, ξενάγησε τους 30 προσκυνητές στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στις πάλαι ποτέ χρυσές κοιτίδες του Ελληνισμού.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 60 χρόνων από τα Εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς που τελέσθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 1959. Στην ανέγερση του Ναού συνέβαλαν κατά πολύ οι Στενημαχίτες ομογενείς, κάτοικοι τότε Αμερικής, Μιχαήλ Ταμπάκης και Κωνσταντίνος Ουτσκούνης.

Πρώτος σημαντικός σταθμός της επισκέψεώς τους ήταν η Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου και τους υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λευκουπόλεως κ. Πολύκαρπος, Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχου Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου. Με τον Θεοφιλέστατο κ. Πολύκαρπο ο π. Επιφάνιος διατηρεί δεσμούς φιλίας από τότε που και οι δύο ήταν συμμαθητές στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Κιλκίς. Ο Θεοφιλέστατος καλωσόρισε θερμά τους κιλκισιώτες προσκυνητές και τους ξενάγησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής, αλλά και στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι.

Άλλοι σημαίνοντες σταθμοί της περιοδείας ήταν το Βέλικο-Τάρνοβο, η Βάρνα, ο Πύργος, η Μεσήμβρια, η Αγχίαλος, η Σωζόπολη, ο Άσπρος, όπου σε Εκκλησίες, Μοναστήρια και αξιοθέατα η συγκίνηση ήταν έκδηλη τόσο για τον ανεκτίμητο θησαυρό της πίστεώς μας όσο και για την απαράμιλλη αίγλη της ιστορίας μας.

Τελευταίοι προσκυνηματικοί σταθμοί το Μοναστήρι της Παναγίας στο Μπάτσκοβο όπου έτυχαν αβραμιαίας φιλοξενίας από τον Ηγούμενο της Μονής Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βελίκης κ. Σιώνιο, η Στενήμαχος και η Φιλιππούπολη με την συγκίνηση να κορυφώνεται στα μέρη όπου έζησαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας.