Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της κ. Εμμανουήλ και συγκεκριμένα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Κιλκίς.

Προσκεκλημένος ομιλητής του Σεβασμιωτάτου κ. Εμμανουήλ ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.

Ο καθηγητής κ. Σκαλτσής αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του διά κολύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τηρώνος που εορτάζουμε σήμερα εισηγήθηκε στην ιερατική σύναξη θέματα λειτουργικής και τυπικής τάξης της Εκκλησίας μας με θέμα “Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή”.
Με ιστορικές πληροφορίες ανέλυσε με απλό τρόπο τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν κάποιες ιδιομορφίες στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που αφορούν τόσο στην νηστεία και την εντονότερη πνευματική άσκηση, όσο και στις ακολουθίες του νυχθημέρου.

Αναφερόμενος στην νηστεία υπογράμμισε ότι αυτή είναι πολύ πρώιμη πράξη προετοιμασίας για υποδοχή και εορτασμό της μεγάλης εορτής του Πάσχα με τις πηγές να αναφέρουν πριν τον εορτασμό του τριήμερη, αλάδωτη και αυστηρότατη νηστεία κάτι που πολύ πιθανόν να δικαιολογεί την τριήμερη αλάδωτη νηστεία του πρώτου τριημέρου της Σαρακοστής σήμερα. Ακόμη ότι ήταν προετοιμασία για τους Κατηχουμένους προκειμένου να βαπτιστούν, κατάλοιπο της οποίας είναι οι λαμπάδες που κρατούμε στην Ανάσταση.
Ανέφερε ιδιαιτερότητες που συναντάμε στον Όρθρο, στον Εσπερινό και στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, όπως για παράδειγμα ότι αυτή τελούνταν σε ημέρες άμνημες επειδή απαγορεύεται να τελείται καθημερινά στην Σαρακοστή η Θεία Λειτουργία και επειδή οι χριστιανοί κοινωνούσαν καθημερινά.
Σημασία ιδιαίτερη έδειξε στην εισήγησή του στην θέση και την σημασία των Κυριακών της Σαρακοστής, στις οποίες εορτάζει η Εκκλησία μας πρόσωπα και γεγονότα που αφορούν στην πνευματική προετοιμασία των πιστών για το Πάσχα.
Της εισήγησης του κ. Σκαλτσή ακολούθησε διάλογος ερωταποκρίσεων μεταξύ των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως σχετικά με λειτουργικά θέματα.
Η Ιερατική Σύναξη κατέληξε με παραινέσεις του Μητροπολίτου προς τους Ιερείς αναφορικά με πνευματικά και διοικητικά θέματα της Αγίας και Μεγάλης τεσσαρακοστής τα οποία ανέπτυξαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Γεώργιος Παντελίδης.