Για τη χαλάρωση των μέτρων στις μετακινήσεις και το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η επαναλειτουργία μέρους του λιανεμπορίου και η πιλοτική διαδημοτική μετακίνηση τα Σαββατοκύριακα θα βοηθήσει στην ψυχολογία του κόσμου, ο οποίος έχει απελπιστεί από το lockdown «ακορντεόν». Έχει εξάλλου παρατηρηθεί ότι τα ψυχοσωματικά νοσήματα και τα ανάλογα συμπτώματα στον πληθυσμό έχουν ενταθεί όλο αυτό το διάστημα των περιοριστικών μέτρων. Κάθε μέτρο λοιπόν που απαλύνει αυτήν την πίεση, έχει μια θετική πλευρά. Αφέθηκε βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής των περιορισμών, εφόσον η χαλάρωση των μέτρων δεν πάει καλά.

Η παρούσα φάση της πανδημίας αποδεικνύει ότι τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα

Έχουμε συμπληρώσει ένα χρόνο από την πανδημία. Στο πρώτο κύμα πήγαμε καλά, το δεύτερο κύμα ήταν μια τραγωδία, ειδικά για τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και τώρα στο τρίτο κύμα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.   Παρά το γεγονός ότι υπήρχε διαθέσιμος χρόνος, δεν πάρθηκαν σωστά μέτρα και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει όλες εκείνες οι κινήσεις που θα βοηθούσαν σημαντικά στην αποφυγή τέτοιων καταστάσεων. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, 739 συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και πάνω από 100 είναι οι διασωληνωμένοι σε θαλάμους. Οι ελλείψεις σε γιατρούς ήταν και είναι μεγάλη και την τελευταία στιγμή επιστρατεύθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα 206 γιατροί. Όλα αυτά δείχνουν, ότι δεν ήμασταν καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι. Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Μετά το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, δε φάνηκε να βγάλαμε τα συμπεράσματά μας. Δεν προχωρήσαμε να οργανώσουμε κλίνες ΜΕΘ. Δεν πληροφορήσαμε τον κόσμο επαρκώς, δεν ενσωματώσαμε στη διαδικασία πρόληψης και πληροφόρησης όλη την Π.Φ.Υ. (Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία, ιδιώτες γιατρούς, φαρμακοποιούς), ούτως ώστε ο πολίτης να είναι ενημερωμένος. Πάντα, ο ενημερωμένος πολίτης είναι σωστός πολίτης. Πάρθηκαν μέτρα με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Τα rapid tests θα μπορούσαν να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε μεγάλο αριθμό. Να υπάρχει ακριβής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής και να μην επιβάλλονται οριζόντια μέτρα. Τώρα, εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, θα έχουμε και την οικονομική πανδημία, γιατί όλη αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη και στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Αναγκαία η συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας που ζήτησε η κ. Φώφη Γεννηματά

Πιστεύουμε ότι έγιναν τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και υπάρχουν ακόμα και σήμερα τεράστιες ελλείψεις. Για παράδειγμα στον τουρισμό, που είναι ένας από τους πυλώνες στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας και ήταν ο πλέον πληττόμενος κλάδος την προηγούμενη χρονιά, αφού τα έσοδα από 18,5 – 19 δις το 2019 έπεσαν στα 4 δις το 2020,  αν και ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει η τουριστική δραστηριότητα στις 14 Μαϊου,  δεν είναι γνωστά ακόμα τα βελτιωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν φέτος. Δεν γνωρίζουμε πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να μην παρατηρηθούν τα περσινά φαινόμενα με τους ελλιπείς ελέγχους και τα πλαστά πιστοποιητικά  covid. Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί. Δεν έχει γίνει ακόμα αυτό. Τα κενά και οι ελλείψεις, λοιπόν, είναι τεράστια, με ευθύνη της κυβέρνησης. Αν και ο Πρωθυπουργός στις 12 Ιανουαρίου είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 4 εκατομμύρια πολίτες, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 1 εκατ. 600 χιλιάδες, από τους οποίους μόνο οι 600 χιλιάδες έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Λέμε μεγάλα λόγια και στην πράξη, που ο καθένας προσδιορίζεται, είμαστε ελλιπείς. Και την κύρια ευθύνη στη χώρα την έχει η κυβέρνηση.

Γιατί το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής κατά Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ψηφίζουμε υπέρ της σύστασης επιτροπής, γιατί δε θέλουμε να υπάρχουν σκοτεινά σημεία. Όταν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, πρέπει να διερευνώνται. Το αν θα γίνουν αποδείξεις, θα διαπιστωθεί από το έργο της προανακριτικής επιτροπής. Η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής δε σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε ενοχή. Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διαλεύκανση και άπλετο φως σε ο,τιδήποτε αφορά το πολιτικό σύστημα του τόπου. Δεν πρέπει να μένουν αμφιβολίες στους πολίτες για τους πολιτικούς. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο και για τους πολιτικούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Παππά, αφού υπάρχουν ενδείξεις, σωστά ψηφίσαμε να διαλευκανθεί η υπόθεση. Εμείς δεν ενοχοποιούμε κανέναν. Η ύπαρξη ή μη ενοχής θα αποδειχθεί από το έργο της προανακριτικής επιτροπής.