Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης παρακολούθησε τις εργασίες της διαδικτυακής ενημερωτικής ημερίδας της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε χθες για το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης ‘’Ελλάδα 2.0’’

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αν. Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας  ενώ  τους βασικούς άξονες του ‘‘Ελλάδα 2.0’’ – Ταμείο Ανάκαμψης ανέλυσε ο αν. Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Δίνοντας ουσιαστικά τις κατευθύνσεις του νέου προγράμματος που φιλοδοξεί να θεμελιώσει οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας, ο αν. Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα ‘’κλειστά έργα’’, υπό την έννοια ότι έχουν ήδη προαποφασιστεί και παρουσιάζουν υψηλή ωριμότητα, ενώ επικεντρώθηκε στα λεγόμενα ‘’ανοιχτά έργα’’ τους οικονομικούς πόρους των οποίων έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν οι Δήμοι με μια σειρά προσκλήσεων όπως:

– οι υπογειοποιήσεις σε αστικές και δασικές περιοχές

– το πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ’’ του Δημοσίου κυρίως για την ενεργειακή εξοικονόμηση κτηριακών εγκαταστάσεων και για έργα οδοφωτισμού και θέρμανσης

– οι στρατηγικές και αστικές αναπλάσεις με χαρακτήρα αναπτυξιακό

– τα πολεοδομικά σχέδια

–  έργα αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας

– κεντρικά ψηφιακά δίκτυα – λογιστική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

– έργα κοινωνικού τομέα

– πρόγραμμα ειδικών παρεμβάσεων και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας

– έργα πολιτισμού

– παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα.

Για τις μακροοικονομικές στοχεύσεις του προγράμματος που θα αξιοποιηθεί μέσα στην επόμενη επταετία καθώς και για τα χρηματοδοτικά του εργαλεία μίλησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

Οι εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας ολοκληρώθηκαν με παρεμβάσεις σχετικά με τη μεγαλύτερη όσο και πιο ουσιαστική εμπλοκή των Δήμων στο σχεδιασμό του προγράμματος αλλά και στην ενεργή συμμετοχή τους κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.