Οι εκδηλώσεις για την ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το Τουρκικό Κράτος, πραγματοποιήθηκαν με σεμνότητα την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021,.

Οι εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μετρών κ. Δημητρίου, προσκληθέντος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκίς και εν συνεχεία τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους μας αδελφούς εν τη Μ. Ασία.

Την σχετική ομιλία εξεφώνησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Καθηγητής κ.Καρακωστάνογλου Βενιαμίν.

Στο Μνημείο πεσόντων στο Πάρκο Κήπος εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στέφανοι δάφνης για να κλείσει η τελετή με τον Εθνικό Ύμνο.

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Ο Πόντος», ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας κ. Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης, εκπρόσωπος του Δήμου Παιονίας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Πολιτιστικών Συλλόγων των δύο Δήμων.