Ο Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς σε συνεργασία με την Ενορίατου Αγίου Δημητρίου Κιλκίς θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του Κουρμπανιού κατά την εορτή του Αγίου Τρύφωνος.

Τον Άγιο Τρύφωνα ως είναι γνωστόν, τον τιμούσαν στην Στενήμαχο της σημερινής Βουλγαρίας, διότι καλλιεργούσαν αμπέλια και όπως γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των αμπελιών και των κηπευτικών.

Μεγάλο πανηγύρι γινόταν με πολλές ετοιμασίες και πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, λαϊκές κ.α. στην εορτή του Αγίου προς τιμή του. Ακόμη όταν ήταν ο καιρός του φυτέματος, του κλαδέματος και του τρύγου.

Στην πόλη μας, και ιδιαίτερα στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου, μεταφέρθηκε η ευλάβεια αυτή προς τον Άγιο Τρύφωνα από τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από την Στενήμαχο. Γι΄αυτό και κάθε χρόνο, στην εορτή του, γιορτάζουν οι Στενημαχίτες, αλλά και η Ενορία, την μνήμη του, παρόλο που σήμερα δεν καλλιεργούνται αμπέλια.

Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι τελείται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και αρχίζει από την παραμονή με το άναμμα των καζανιών του κουρμπανιού όπου ετοιμάζεται για να προσφερθεί σε όλους όσους θα συμμετέχουν στο Πανηγύρι.

Έτσι το πρόγραμμα της φετινής γιορτής θα τελεσθεί ως εξής:

Σ ά β β α τ ο 2 Φεβρουαρίου 2 0 1 9

  • 5:00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία

  • 7:00 μ.μ. Αγιασμός και Άναμμα των καζανιών του Κουρμπανιού στο χώρο του Συλλόγου Στενημαχιτών.

Κ υ ρ ι α κ ή 3 Φεβρουαρίου 2 0 1 9

  • 7:30 π.μ. Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας

θα μοιρασθούν το Κουρμπάνι και τα Σταφύλια

στην αυλή της Εκκλησίας