Οι αγρότες του νομού Κιλκίς, αλλά και αγρότες από άλλες περιοχές της Μακεδονίας συναντήθηκαν και αποφάσισαν κινητοποιήσεις, τόσο την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, όσο και αργότερα, στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας την άμεση τροποποίηση της νέας ΚΑΠ, την αναθεώρηση του ΕΛΓΑ, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εντατικοποίηση των ελέγχων στη διακίνηση γάλακτος και κρέατος. Ας δούμε τι συμβαίνει και τι διεκδικούν.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027 προβλέπει για την Ελλάδα 19,3 δις €

Για κάθε χρόνο θα δίδονται επιδοτήσεις άμεσων ενισχύσεων 1,7δις €     Αναλυτικότερα:

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΝΕΑ ΚΑΠ
Είδος  Ενίσχυσης Προϋπολογισμός  έτους
ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ 28.000.000,00 €
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ 245.270.569,00 €
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ (πρασίνισμα) 425.271.761,00 €
ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 829.567.104,00 €
ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΗ 174.032.724,00 €
ΣΥΝΟΛΟ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 1.702.142.158,00 €

 

Για το 2023 πληρώθηκαν στους δικαιούχους μόνο: 939εκ € αντί για 1,7δις € και σε σχέση με το 2022, 563εκ € λιγότερα.

Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην χώρα μας, ενώ θα έπρεπε μέχρι τέλη Οκτώβρη να έχει δοθεί το 70% των ενισχύσεων. Ακόμα και από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν, δεν διατέθηκαν: 75εκ € από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6εκ € από τους Νέους Γεωργούς, 12εκ € από την αναδιανεμητική ενίσχυση.

Ενώ παραμένουν στο «συρτάρι» του υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 245εκ € από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 425εκ € από τα οικολογικά σχήματα. Αναρωτιόμαστε, αλήθεια, έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;

Με τα νέα οικολογικά σχήματα που εφαρμόστηκαν στην νέα ΚΑΠ, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει χάσει πολλά χρήματα σε σχέση με το παλιό πρασίνισμα, ειδικά στους κτηνοτρόφους έχει εξαφανιστεί, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ καθυστέρησαν, φέτος ξεκίνησαν μετά τις εκλογές επιβαρύνοντας την κατάσταση, ενώ θα έπρεπε να γίνονται αρχές του έτους. Και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται η ΚΑΠ, με ακριβώς ίδιες κατηγορίες άμεσων ενισχύσεων, όπου τα χρήματα έχουν διατεθεί όμως στους δικαιούχους αγρότες.

Γραφειοκρατία, προχειρότητα, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, συμβιβασμοί για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κακός συντονισμός, ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν στην συρρίκνωση των καταβαλλόμενων άμεσων ενισχύσεων για το 2023. Οι πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσαν διαχειριστική κρίση, εγείροντας ζητήματα λειτουργίας του. Με την έμπρακτη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του από τον αρμόδιο για την εποπτεία του Υπουργό κ. Αυγενάκη, ο οργανισμός ζει ημέρες απαξίωσης.

Είναι ξεκάθαρο, υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Ο ΕΛΓΑ, ο οποίος σχεδιάστηκε ως δίχτυ ασφαλείας της αγροτικής παραγωγής, επί ΠΑΣΟΚ το 1987 αναθεωρήθηκε το 2011, έμεινε όμως στην παλιά λογική, ενώ τώρα ζούμε νέες καταστάσεις και δεδομένα (κλιματική αλλαγή, καταστροφές, ακαρπία, ασθένειες κ.ά.). Χρειάζεται άμεσα αναθεώρηση μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους, δηλαδή τους καθηγητές, τους γεωπόνους, τους κτηνίατρους και φυσικά τους ίδιους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Βασικό στοιχείο και η πρόσληψη κατάλληλου, απαραίτητου προσωπικού ώστε να δίνονται γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε την τελευταία τριετία φτάνοντας το 28%, μόνο τα λιπάσματα αυξήθηκαν 62%. Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι επιβεβλημένη, καθώς αν συνυπολογιστεί και το κόστος διαβίωσης, η ζωή στην ύπαιθρο χαρακτηρίζεται απελπιστική. Η κυβέρνηση πρέπει να επέμβει σε συγκεκριμένους τομείς, στον έλεγχο της αισχροκέρδειας και της ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, επίσης, ταλαιπωρεί τους αγρότες, πρότασή μας είναι να μηδενιστεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Μεγάλο θέμα και πρόβλημα η ανεξέλεγκτη τιμή γάλακτος και κρέατος. Επιβάλλεται η προστασία από κερδοσκοπικά παιχνίδια,  στην τελευταία ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ υποστήριξε ότι θα συνδράμουν οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές, ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην εξάλειψη των φαινομένων της νοθείας και των ελληνοποιήσεων. Να γίνονται έλεγχοι και να καθοριστούν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Αναμένουμε ξεκάθαρη απάντηση για την διαμόρφωση της αξίας των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αναμένουμε απαντήσεις για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων και πόρων.

Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών άμεσων ενισχύσεων 2023.

Αναμένουμε επεμβάσεις και παρεμβάσεις, όπου είναι απαραίτητο, για να ενισχυθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας της χώρας, μεγάλος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

Ως ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε μεταξύ άλλων και τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, που θέλουν να παραγάγουν και να δημιουργούν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τον μόχθο τους και λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη.