Υπάρχει Φιλία μετά τα… Κόμματα;

Υπογράφουν** οι: Νικολοπούλου Αναστασία, Δικηγόρος ΕΚΠΑ, Πολιτική Αναλύτρια
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος, Blogger
”Οι φιλίες δεν χαλάνε για τα κόμματα ρε μαλ@κα, οι φιλίες είναι Φιλίες!”
Βασιλική (Βάσια) Τρίφυλλη, Άνοιξη 2006
Το έτος που διανύουμε έχει έντονο εκλογικό ενδιαφέρον, αφού ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για τους αντιπροσώπους του σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό. Εμφανίζεται το εξής χαρακτηριστικό, στις περισσότερες οικογένειες να υπάρχει τουλάχιστον ένας υποψήφιος, ο οποίος να αποβλέπει στην στήριξη των συνανθρώπων του.
Στην Θεσσαλονίκη, ο πατέρας κατεβαίνει με τον επίσημο ”γαλάζιο” υποψήφιο και η κόρη με τον ”αντάρτη”. Στο Δήμο Κιλκίς, η μάνα με τον κεντρώο-ανεξάρτητο, ο πατέρας με τον κεντροαριστερό-”γαλαζοπράσινο”… και η κόρη δηλώνει απολιτίκ.  Στην Αθήνα, ο γιος πάει για δήμαρχος και η μητέρα αποχωρεί για την έδρα των Χανίων. Στην Κρήτη, ο νέος της οικογένειας πάει για Περιφέρεια και τον παλαιό της φαμίλιας η ”γαλάζια παράταξη” δεν τον θέλει ούτε για τον… πάγκο. Στην Ρόδο, ανιψιός και θείος είναι στα μαχαίρια για μια πιθανή θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά περιστατικά. Αν ψάξει κανείς θα βρει πολλά, πάρα πολλά, παρόμοια περιστατικά. Και ίσως, όχι τόσο αναίμακτα. Είναι όμως οι εκλογές, τα κόμματα και οι ιδεολογίες πιο πάνω από τις ανθρώπινες σχέσεις; Εμείς απαντάμε όχι. Ξέρετε, κάποια στιγμή οι εκλογές τελειώνουν. Τα κόμματα, σβήνουν, η Ιστορία και η Ζωή τα ξεπερνούν. Και οι ιδεολογίες ξεφτίζουν στον χρόνο και τα εκατέρωθεν αντικρουόμενα πολιτικά επιχειρήματα ξεθωριάζουν. Όμως θεσμοί και έννοιες όπως η Οικογένεια, η Φιλία και ο Έρωτας είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ίδιας μας της ζωής, της ύπαρξης και της κοινωνίας. Χωρίς οικογένεια δεν υπάρχει η επόμενη γενιά. Χωρίς φιλία δεν υπάρχει χαρά στην καθημερινότητα. Χωρίς έρωτα όλα είναι άνοστα και άχρωμα. Χωρίς κόμματα το πολύ να υπάρχει… μια κάποια Μοναρχία! Αστειευόμαστε βεβαία, απλά θέλουμε να δείξουμε την διαφορά ουσίας μεταξύ των μεν και τον δε. Οι λίγες ή  πολλές διαφωνίες υπάρχουν στο θέμα των πολιτικών επιλογών, σηματοδοτούν την κριτική σκέψη, την καθημερινή ενημέρωση σε θέματα επικαιρότητας, την προσπάθεια να βρεθεί ο καθένας μας λίγο πιο κοντά στη δική του αλήθεια, μα και την αλήθεια του άλλου. Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ότι και μετά τις εκλογές θα είμαστε εκ νέου μαζί, στην ίδια Δημοκρατία, στην ίδια Πατρίδα!
Έτοιμοι για τη νέα πραγματικότητα, που πολύ πιθανό να είναι καλύτερη από την σημερινή. Αλλά για να είναι καλύτερη δε χρειάζεται αποκλειστικά εκείνος που με πολιτική βούληση θα ανοίξει το «δρόμο», απαιτούνται κι εκείνοι που θα τον ακούσουν και θα τον πιστέψουν. Γι’ αυτό, προχωράμε μαζί. Κα. Τριφύλλη, είχατε και έχετε δίκιο.
**H Aναστασία είναι Δυναμικά Ανερχόμενη στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Αρθρογραφίας και Ενεργή Πολιτικά. Ο Θωμάς, είναι Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ενωτική Δύναμη Κιλκίς, του κύριου Δ.Β. Τσαντάκη